Spoorverbinding Genk-Zeebrugge van start

De nieuwe goederenspoorverbinding tussen de havens van Genk en Zeebrugge maakte donderdagmiddag haar maiden trip. Het eerste konvooi werd uitgezwaaid door Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters en Infrabel-CEO Benoît Gilson. Tot 2026 kan het project rekenen op 200.000 euro jaarlijkse steun van de Vlaamse overheid. 

In een eerste fase biedt deze verbinding drie heen-en terugritten tussen Genk en Zeebrugge aan per week. Vanuit Genk wordt vertrokken op dinsdag, donderdag en zaterdag, de terugritten vanuit Zeebrugge vinden plaats op dinsdag, donderdag en zaterdag. Op termijn is het de bedoeling om dagelijks verbindingen te voorzien, al zal dat afhangen van de bezetting van de treinen. De transporten kunnen zowel containers als trailers vervoeren.

Naast de internationale verbindingen voor zeecontainers vanaf de CSP (Cosco Shipping ports) terminal vertrekken er vanuit Zeebrugge ook heel wat intra-Europese transporten onder andere naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Scandinavië, Spanje en Portugal. Daar is vooral een snelle en efficiënte verbinding belangrijk. “Lading die om 11 uur ‘s middags in Genk vertrekt komt in de namiddag toe in Zeebrugge en kan diezelfde avond nog vertrekken op de ferry”, legt Heike Ulburghs (Haven Genk) uit.

De nieuwe treinverbinding kadert in de modal shift voor het goederenvervoer. Door de shift van de weg naar het spoor moet CO2 bespaard worden en wordt vermeden dat vrachtwagentransporten over de drukke ringwegen rond Antwerpen, Gent en Brussel moeten worden gestuurd.

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo