WDP plant 1,5 miljard investeringen in belangrijkste markten

De logistieke vastgoedontwikkelaar WDP heeft er een robuust 2023 op zitten, blijkt bij de presentatie van de jaarcijfers. Dat zorgt ervoor dat het bedrijf met vertrouwen naar de nabije toekomst kijkt. Tussen nu en 2027 wordt 1,5 miljard euro geïnvesteerd in de belangrijkste markten waarin de groep aanwezig is, waaronder België. 

WDP heeft er een uitstekend jaar op zitten, zo blijkt uit het lijvige jaarrapport. De warehouses van de groep kenden in het afgelopen jaar een bezettingsgraad van 98,5 procent, met een ‘net initial yield’ van 5,3 procent. De groep bracht in 2023 zo’n 436.000 vierkante meter aan nieuwe oppervlakte naar de markt, die al voor oplevering verhuurd was. Deze oppervlakte is verspreid over België, Nederland, Luxemburg en Roemenië. Momenteel zit er nog 553.000 vierkante meter in de pipeline. De groep kocht in 2023 ook voor 210 miljoen gebouwen en gronden aan.

Dat zorgt ervoor dat WDP sneller dan verwacht de doelstellingen haalt voor zijn ambitieuze groeiplannen met deadline 2025. WDP streeft naar een totaal investeringsvolume van 1,5 miljard euro (zijnde 500 miljoen euro per jaar met een volledige jaarimpact in 2027) in de breedte van zijn activiteiten en verschillende landen, waaronder ontwikkelingen, overnames, interne groei en
energieoplossingen in de bestaande kernmarkten en verdere ontplooiing van activiteiten in Frankrijk en Duitsland.

In België wordt uitgekeken naar de ontwikkeling van een brownfieldproject in Grimbergen: de site is gelegen naast het zeekanaal Brussel-Schelde in de buurt van de containerterminal van Vilvoorde. Deze herontwikkeling omvat in totaal 53.500 m², goed voor een investering van ongeveer 26 miljoen euro.De gefaseerde oplevering is gepland voor het eerste kwartaal van 2026. Tussen nu en 2026 wil WDP in totaal 258.225 vierkante meter ontwikkelen in België, met onder andere 30.000 vierkante meter in Genk voor Martin Mathys en liefst 123.000 vierkante meter op verschillende locaties in niet nader gespecifieerde joint ventures.

Voor Nederland valt de aankondiging op van een state of the art logistiekcomplex bij de luchthaven Schiphol. De oppervlakte aan aangekondigde Belgische projecten is wel ongeveer het dubbele van wat voorligt in andere kernmarkten zoals Nederland en Roemenië. Met enkele tienduizenden vierkante meters in Frankrijk en Duitsland blijft het aandeel van deze laatste in de portfolio beperkt. Het mag duidelijk zijn dat WDP ondanks de goede resultaten voor 2023 focust op zijn bestaande markten, alvorens een verdere Europese expansie op het getouw te zetten.

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo