Featured Video Play Icon

[VIDEO] Alan McKinnon (KLU): “Arbeidsinput in vrachtwagenproductie zal drastisch afnemen”

Op de maandelijkse bijeenkomst van het Comité voor Transport en Toerisme (TRAN) in het Europees Parlement was professor logistiek Alan McKinnon uitgenodigd om een bijdrage te leveren. Hij waarschuwde voor het feit dat er veel minder arbeid nodig zou zijn om elektrische trucks te maken dan dat dit het geval is bij dieseltrucks. Een zesde van de arbeidsinput, om precies te zijn.

Nu met het huidig Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie kon een bezoek aan de Europese wijk niet lang uitblijven. We spraken er met Alan McKinnon, onderzoeker aan de Kühne Logistics University in Hamburg.

Nieuwe vaardigheden

McKinnon sprak op de maandelijkse meeting van het Comité voor Transport en Toerisme (TRAN) in de ochtendsessie waar een workshop plaatsvond. Verschillende externen werden bevraagd om hun bijdrage te leveren rond de nieuwe vaardigheden die nodig zullen zijn bij de vergroening en digitalisering van de transportsector.

Volgens McKinnon zullen Europese vrachtwagenfabrikanten een vuist kunnen maken tegen een toevloed aan Chinese merken zoals die te zien is in andere segmenten (denk aan de autoindustrie). Wel merkte hij op dat er heel wat minder arbeid nodig is om een elektrische truck te maken dan een dieselvariant. “De arbeidsinput in vrachtwagenproductie zal drastisch afnemen in de toekomst,” zegt McKinnon.

Positieve trends

In 2018 bracht McKinnon het boek Decarbonizing Logistics uit. Welke positieve trends merkt hij de laatste jaren op vlak van decarbonisatie? “Een bemoedigende trend is bijvoorbeeld dat bedrijven steeds beter in staat zijn om hun koolstofemissies te meten en te rapporteren, omdat we altijd al meer koolstoftransparantie in deze sector nodig hebben gehad,” aldus McKinnon.

“Een andere ontwikkeling is het toenemende belang dat verladers en de grote logistieke dienstverleners hechten aan het verminderen van hun uitstoot. In het geval van de verladers werken veel van hen tegenwoordig samen, deels om hun vrachtbewegingen te rationaliseren, maar ook op vlak van het inkoopproces, de manier waarop ze vracht en logistieke diensten inkopen. Daarbij wordt meer belang gehecht aan de koolstofintensiteit van de activiteiten.”

De volledige opname van de ochtendsessie is hier te bekijken: https://bit.ly/3Ssi5Z4

De presentatie van McKinnon is ook beschikbaar: https://bit.ly/3HwC0zO

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo