VPD wil vloot 80% elektrisch tegen 2026

Tegen 2026 moet 80% van de vloot van VPD Transport & Logistics elektrisch zijn. Na een elektrificatiegolf  bij de lichte bedrijfsvoertuigen van het in Zellik gevestigde bedrijf, is nu het vrachtwagenpark aan de beurt met de ingebruikname van een 100% elektrische Scania 25P B4X2NB.

VPD Transport & Logistics verzorgt dagelijks de levering van zo’n 2.000 zendingen voor klanten als Ikea, MediaMarkt, Colruyt en X2O. Daarvoor doet het een beroep op een vloot van een zeventigtal bestelwagens, 16 bakwagens en 6 trekkers, waarbij de zware voertuigen bijna uitsluitend geleverd worden door Scania. Bij de vernieuwing van de vloot zet het bedrijf in op elektrificatie.

“We hebben ondertussen al 19 elektrische bestelwagens, maar gezien onze ambitie om tegen 2030 volledig emissievrij te leveren, nemen we nu ook onze eerste 100% elektrische vrachtwagens in gebruik,” zegt Koen Moyson, die de vloot van VPD beheert. VPD koos voor een 100% elektrische Scania 25P B4X2NB bakwagen met een opbouw van Veekemans, die vooral ingezet zal worden voor emissievrije leveringen in opdracht van Ikea. De keuze voor de elektrische Scania kwam er na testen met elektrische bakwagens van verschillende merken. De jarenlange samenwerking met Scania, naast de goede prestaties van de 25P B4X2NB gaven de doorslag. De configuratie van dit model werd bepaald door deze praktijktesten.

In reële omstandigheden haalt de elektrische Scania een bereik van 230 kilometer, voldoende voor de rondes die het bedrijf vanuit Zellik rijdt. Laden gebeurt met de eigen laadinfrastructuur, die dankzij zonnepanelen zelfvoorzienend is. De scepsis tegenover elektrisch rijden bij de chauffeurs is weg, mede dankzij de begeleiding door Scania. De stille werking en het comfort van het regeneratieve remmen, vooral in de file, doen de chauffeurs overstag gaan. Intussen ligt de bestelbon voor een tweede elektrische Scania-bakwagen, ditmaal met een grotere batterij voor langere trajecten, klaar. Dit jaar starten ook de testen voor een bakwagen van 44 ton.

 

 

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo