Volvo Group en Daimler Truck willen samenwerking uitbreiden naar software-defined voertuigen

Na hun gezamenlijke deelname aan de oprichting van Milence en de oprichting van een joint venture voor de productie van brandstofcellen, hebben Volvo Group en Daimler Truck aangekondigd ook te gaan samenwerken op het gebied van software-defined voertuigen.

In een ‘softwaregedefinieerd voertuig’ bestuurt één enkel besturingssysteem alle onderdelen en werken alle elementen samen, terwijl momenteel verschillende afzonderlijk aangekochte onderdelen onafhankelijk van elkaar werken, met een groot verschil in de signalen die worden doorgegeven aan het ‘centrale brein’ van het voertuig. Dit kan worden vergeleken met een smartphone: het voertuig draait op een besturingssysteem (Android of iOS) waar het fysieke apparaat omheen is gebouwd. Deze nieuwe benadering van voertuigen dwingt fabrikanten om bijna vanaf nul te beginnen en leidt ertoe dat ze nieuwe allianties aangaan.

Volvo Group is al betrokken bij deze aanpak, aangezien het aandeelhouder is in de nieuwe onderneming Flexis die samen met de Renault-groep is opgericht voor lichte bedrijfsvoertuigen. Samen met Daimler Truck is Volvo nu van plan om hetzelfde te doen voor zware vrachtwagens, om de ontwikkelingen te versnellen en tegelijkertijd de kosten te bundelen. Een ander doel is om een nieuwe industriestandaard vast te stellen waaraan andere fabrikanten van uitrustingen zich kunnen spiegelen.

De nieuwe 50/50 joint venture wordt gevestigd in Göteborg, Zweden, en zal gebruik maken van de activa en middelen van beide bedrijven. Net als bij de oprichting van de andere joint ventures herhalen Volvo Group en Daimler Truck dat ze ‘felle concurrenten’ zullen blijven en hun uitgebreide product- en dienstenaanbod zullen blijven differentiëren, inclusief hun respectieve digitale oplossingen. Een definitieve overeenkomst wordt later dit jaar verwacht, met als doel de afronding van de definitieve transactie in het eerste kwartaal van 2025, afhankelijk van de noodzakelijke beoordeling en goedkeuringen door de respectieve autoriteiten.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo