Faillissementen op recordhoogte

68 Belgische transportbedrijven gingen failliet in het derde kwartaal. Dit is een record dat sinds de financiële crisis van 2008/2012 niet meer is voorgekomen. Het aantal bedrijfsfaillissementen zou tegen het einde van het jaar de 300 kunnen overschrijden, het dubbele van het gemiddelde voor 2014/2021.

Deze cijfers zijn afkomstig van het ITLB, maar ze zijn in tegenspraak met de cijfers die Graydon een paar dagen geleden publiceerde. De steekproef van Graydon is weliswaar groter, maar het cijfer van 480 faillissementen vertegenwoordigt een daling van drie eenheden ten opzichte van de eerste negen maanden van 2023.

De transporteurs die het faillissement hebben moeten aanvragen zijn voornamelijk kleine bedrijven, maar er is opnieuw één middelgroot bedrijf bij: KM Group (Zaventem), dat 75 mensen tewerkstelde. De omvang van dit faillissement moet echter gerelativeerd worden: het ging om een Amazon onderaannemer die zijn hele groei had gebaseerd op deze ene klant, met alle risico’s van dien.

De door het ITLB gepubliceerde cijfers hebben niettemin geleid tot een reactie van Philippe Degraef, directeur van Febetra, die van mening is dat er geen tekenen zijn dat de situatie zal verbeteren: “Twee jaar na de historisch hoge indexering van de lonen met net geen 11%, die hun loonhandicap nog verergerde, zullen de Belgische transporteurs opnieuw geconfronteerd worden met een vrij aanzienlijke stijging van hun loonkosten. Op basis van de huidige inflatievoorspellingen zou dit tussen de 3,60% en 4% zijn. Vervoerders zijn echter veroordeeld om te opereren in een zeer competitieve internationale markt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er momenteel een algemene malaise heerst in de Belgische transportsector. Spanningen in het Midden-Oosten, verkiezingen in de Verenigde Staten en handelsconflicten met China zorgen ook voor veel onzekerheid. Al deze factoren kunnen volgend jaar een grote impact hebben op de inflatie, de economische groei en het aantal faillissementen.

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo