Meer faillissementen… maar dat is verklaarbaar

Het ITLB heeft nieuwe statistieken gepubliceerd over faillissementen bij transportbedrijven in België. Het cijfer is gestegen voor het tweede kwartaal, maar volgens Michael Reul moet het in perspectief worden geplaatst.

In het tweede kwartaal waren er 81 faillissementen in de transportsector. Dit is het hoogste aantal in 10 jaar tijd en met 146 faillissementen in zes maanden tijd zullen dat er evenveel zijn als in een jaar tijd in de periode 2015-2021. De UPTR plaatst deze cijfers echter in perspectief, zoals directeur Michael Reul uitlegt: “De UPTR heeft de toename van het aantal faillissementen in perspectief geplaatst met de toename van het aantal bedrijven in de afgelopen jaren. Je kunt het niet hebben over een toename van het aantal faillissementen zonder erop te wijzen dat het aantal bedrijven ook is toegenomen.”

Tussen 2015 en 2021 steeg het aantal transportbedrijven zelfs van 8347 naar 10806. De toename van het aantal faillissementen in dezelfde periode is echter veel hoger. Michael Reul wijst er ook op dat het Brussels Gewest oververtegenwoordigd is in de cijfers, niet in het minst door het strenge beleid van de lokale ondernemingsrechtbank en haar voorzitter in het bijzonder. De lijst van recente faillissementen toont ook aan dat zeer jonge bedrijven oververtegenwoordigd zijn. Een plausibele hypothese zou dus zijn dat de kwetsbaarheid van jonge transport KMO’s bijzonder hoog is.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo