Accijnsverlaging voor diesel verlengd tot 31/12

Op voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft de ministerraad afgelopen vrijdag zijn goedkeuring gehecht aan een ontwerp van koninklijk besluit tot verlenging van de tijdelijke verlaging van de accijnstarieven voor benzine en diesel. Transport en Logistiek Vlaanderen is helemaal niet gelukkig met deze beslissing.

In de eerste plaats zij eraan herinnerd dat deze tijdelijke accijnsverlaging op 16 maart 2022 werd ingevoerd voor diesel en benzine, op een ogenblik dat de brandstofprijzen aan de pomp de pan uit rezen. Destijds werd besloten dat de maatregel op 30 september 2022 zou aflopen. “Gelet op de aanhoudend hoge prijzen en om de koopkracht van de bevolking te beschermen”, zoals de federale regering het formuleerde, wordt de maatregel daarom verlengd tot 31 december 2022, net als het cliquetsysteem. Bijgevolg zullen de bijzondere accijnstarieven voor diesel pas op 1 januari 2023 terugkeren naar het niveau van 1 januari 2022.

Lode Verkinderen, directeur van TLV, is niet blij met deze maatregel: “Dit besluit is een echte klap in het gezicht van de transportsector. Transport en Logistiek Vlaanderen had maandenlang aangedrongen om de accijnsteruggave via de professionele diesel volop te herinvoeren én een inspanning voor wie op gas rijdt. Meer dan ooit kan de sector niets anders dan het volledig doorrekenen van de aanhoudend hoge diesel- en gasprijzen.” Toen de maatregel in maart jongstleden werd ingevoerd, wezen de beroepsfederaties erop dat de tijdelijke bevriezing van de accijnzen de kostprijs van het wegvervoer in België niet wijzigde en dat het enige effect ervan betrekking had op de voorfinanciering van deze accijnzen. Een stimulans voor de liquiditeit, maar geen structurele oplossing dus. Sindsdien lijken de door de ITLB gepubliceerde cijfers het gelijk van de federaties te bewijzen, aangezien de kostprijs van het wegvervoer in ongekende mate blijft stijgen (+13,1%).

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo