ITLB enquête bevestigt neerwaartse markttrend

Het ITLB heeft zopas zijn conjunctuurenquête voor het vierde kwartaal van 2023 gepubliceerd. De deelnemende transporteurs bevestigen de vertraging van de economie en de rechtstreekse gevolgen daarvan op de relaties met verladers.

Terwijl de Belgische economie het iets beter deed dan het Europese gemiddelde (het BBP groeide met 0,4% tegenover amper +0,1% in de Europese Unie), daalt de transportactiviteit. Het gewogen saldo van de antwoorden (d.w.z. het verschil tussen bedrijven die een toename van de activiteit melden en een afname) bedraagt -10,2% voor binnenlands transport en -12,1% voor internationaal transport. In beide gevallen zijn de cijfers slechter dan in het vorige kwartaal. Het is de bouwsector die het meest getroffen wordt door de vertraging van de activiteit.

Dit heeft gevolgen voor de manier waarop over tarieven wordt onderhandeld. Veel deelnemers aan de enquête klaagden dat andere bedrijven lagere prijzen aanboden om werk binnen te halen. Dit verklaart waarom, hoewel de kostprijs steeg van 7,5% naar 7,6%, de verkoopprijzen slechts met 1,9% stegen in het binnenlands vervoer en met 1,5% in het internationaal vervoer.

De enquête wijst er ook op dat het aantal chauffeurs in loondienst is gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal, maar dit is een trend die elk jaar te zien is, zelfs in perioden van hoogconjunctuur. Wat wel nieuw is, is dat vervoerders het moeilijker lijken te vinden om werknemers te werven dan chauffeurs: 30,9% van de bedrijven zegt een vacature te hebben voor een chauffeur, maar dit cijfer stijgt naar 41,5% voor een werknemer.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo