Link2LOGISTICS Management 65 (maart 2023)

Te weinig ‘Sense of urgency’

Na enkele turbulente jaren lijken de supply chains een vorm van normaliteit teruggevonden te hebben. Volgens mij is het maar een indruk. We gaan nog turbulente jaren tegemoet. Tot mijn verbazing is er nog geen ‘sense of urgency’ in de sector.

De afgelopen drie jaren werden de toeleveringsketens wereldwijd en regionaal flink verstoord. Hierdoor ontstonden stocktekorten, lange levertijden en lege schappen. Veel experts gingen ervan uit dat bedrijven een voorzichtigheidsprincipe zouden hanteren en – al dan niet deels – overstappen naar het ‘just in case’-principe. Tijdens de opeenvolgende crisissen was de ‘just in time’-methode immers op haar grenzen gebotst. En toch. Veel magazijnen zijn vandaag overvol omdat er uit paniek te veel is ingekocht of de verkoop is gedaald, maar niet omwille van een strategisch en beter gepland beheer. Het gebrek aan proactie is verontrustend: op het World Economic Forum is gewaarschuwd voor het nieuwe normaal, met name de ‘permacrisis’.

Maar zelfs als de experten van het WEF zich vergissen, zijn er aanwijzingen dat de mondiale supply chains aan het veranderen zijn. Minder afhankelijkheid van China, de klimaatdoelstellingen en de energietransitie zullen een impact hebben. Ook op onze havens in de Rijn-Schelde Delta, zegt professor Theo Notteboom (UAntwerpen) in een studie voor ING. In zijn interview kunt u lezen dat zij hun positie grotendeels zullen behouden, maar dat de concurrentie met andere havens zal toenemen. Wat op zijn beurt een invloed kan hebben op de locatiekeuze van nieuwe EDC’s.

Dat de markt onzeker evolueert is ook een rode draad in ons dossier Real Estate. De grondschaarste neemt toe, maar uitwijken naar nieuwe gebieden in België blijft moeilijk. Vergunningen verkrijgen blijft een probleem en klanten aarzelen om zich buiten de traditionele hotspots te vestigen. Ook Nederland kent die problemen, met de strijd tegen de ‘verdozing’ er bovenop. Zullen multinationals de Benelux links laten liggen?

In veel hoofdkantoren heerst een valse gerustheid. Strategische beslissingen blijven in logistiek België uit. Op zijn lauweren rusten is geen goed idee, vrees ik.

Philippe Van Dooren,
Hoofdredacteur.

Recente publicaties

VAN Management 119 (maart – april 2023)

Een frisse start Toegegeven, 2022 was niet het meest spetterende jaar voor de wereld van de lichte bedrijfsvoertuigen, met inschrijvingscijfers die nog steeds te lijden hebben onder de ingewikkelde situatie met vertraagde leveringen. Maar de eerste inschrijvingscijfers voor dit jaar zijn alvast bemoedigend! Ook op andere vlakken konden we het juk van de afgelopen jaren […]

TRANSPORT Management 119 (maart – april 2023)

Wie (lang) kan wachten, wordt rijkelijk beloond Verbrandingsmotoren: gedaan in 2035 voor LBV, beetje uitstel voor vrachtwagens. Vanaf 2035 mogen de autofabrikanten geen lichte bedrijfsvoertuigen met verbrandingsmotor meer verkopen, zowel op benzine, diesel en zelfs hybride. Voor de vrachtwagensector kwam er een beetje respijt: zij zouden tot 2040 van een moratorium genieten waarbij ze hun […]

TRANSPORT Management 118 (december 2022 – januari 2023)

Wat wordt er kostbaarder: chauffeurs of elektriciteit? De actualiteit van de jongste weken is best interessant, wat me er toe heeft aangezet om enkele bedenkingen met u te delen. Op een jaar tijd is de Dag van de Chauffeur flink gegroeid! De tweede editie van deze dag gewijd aan de beroepschauffeurs heeft niet minder dan […]

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo