transport media logo

 

Link2LOGISTICS Management 65 (maart 2023)

Te weinig ‘Sense of urgency’

Na enkele turbulente jaren lijken de supply chains een vorm van normaliteit teruggevonden te hebben. Volgens mij is het maar een indruk. We gaan nog turbulente jaren tegemoet. Tot mijn verbazing is er nog geen ‘sense of urgency’ in de sector.

De afgelopen drie jaren werden de toeleveringsketens wereldwijd en regionaal flink verstoord. Hierdoor ontstonden stocktekorten, lange levertijden en lege schappen. Veel experts gingen ervan uit dat bedrijven een voorzichtigheidsprincipe zouden hanteren en – al dan niet deels – overstappen naar het ‘just in case’-principe. Tijdens de opeenvolgende crisissen was de ‘just in time’-methode immers op haar grenzen gebotst. En toch. Veel magazijnen zijn vandaag overvol omdat er uit paniek te veel is ingekocht of de verkoop is gedaald, maar niet omwille van een strategisch en beter gepland beheer. Het gebrek aan proactie is verontrustend: op het World Economic Forum is gewaarschuwd voor het nieuwe normaal, met name de ‘permacrisis’.

Maar zelfs als de experten van het WEF zich vergissen, zijn er aanwijzingen dat de mondiale supply chains aan het veranderen zijn. Minder afhankelijkheid van China, de klimaatdoelstellingen en de energietransitie zullen een impact hebben. Ook op onze havens in de Rijn-Schelde Delta, zegt professor Theo Notteboom (UAntwerpen) in een studie voor ING. In zijn interview kunt u lezen dat zij hun positie grotendeels zullen behouden, maar dat de concurrentie met andere havens zal toenemen. Wat op zijn beurt een invloed kan hebben op de locatiekeuze van nieuwe EDC’s.

Dat de markt onzeker evolueert is ook een rode draad in ons dossier Real Estate. De grondschaarste neemt toe, maar uitwijken naar nieuwe gebieden in België blijft moeilijk. Vergunningen verkrijgen blijft een probleem en klanten aarzelen om zich buiten de traditionele hotspots te vestigen. Ook Nederland kent die problemen, met de strijd tegen de ‘verdozing’ er bovenop. Zullen multinationals de Benelux links laten liggen?

In veel hoofdkantoren heerst een valse gerustheid. Strategische beslissingen blijven in logistiek België uit. Op zijn lauweren rusten is geen goed idee, vrees ik.

Philippe Van Dooren,
Hoofdredacteur.

Recente publicaties

LOGISTICS Management 73 (maart 2025)

De tijden veranderen snel Hoewel de economische motor in Europa sputtert, blijft de logistieke activiteit groot. België is zelfs nog steeds een groeimarkt, zegt Willem Veekens, Managing Director bij GXO Logistics Belgium, Netherlands & Nordics in ons interview. Volgens hem is de loonkloof met de buurlanden verminderd en zijn ook de andere kosten in lijn […]

VAN Management 128 (april 2025)

Evolutietheorie Het Salon van Brussel ligt ondertussen weer enkele weken achter ons, maar eraan terugdenken voelt nog steeds als een warm bad. De nieuwigheden, de ontmoetingen, de positieve energie, … heerlijk. En dan waren er natuurlijk ook nog de Transportmedia Live Studio’s die specialisten samen brachten rond de onderwerpen die onze sector de komende jaren […]

TRANSPORT Management 128 (april 2025)

De bedoeling is goed, maar de maatregel niet De verkoop van elektrische vrachtwagens groeide in 2024 niet snel genoeg. Dat heeft meerdere oorzaken: de productie blijft behoorlijk complex om op te starten (bij minstens twee andere fabrikanten), maar vooral de vraag nam niet in het gewenste tempo toe. Afgezien van enkele voertuigen waarmee een transportbedrijf […]

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.