Link2LOGISTICS Management 65 (maart 2023)

Te weinig ‘Sense of urgency’

Na enkele turbulente jaren lijken de supply chains een vorm van normaliteit teruggevonden te hebben. Volgens mij is het maar een indruk. We gaan nog turbulente jaren tegemoet. Tot mijn verbazing is er nog geen ‘sense of urgency’ in de sector.

De afgelopen drie jaren werden de toeleveringsketens wereldwijd en regionaal flink verstoord. Hierdoor ontstonden stocktekorten, lange levertijden en lege schappen. Veel experts gingen ervan uit dat bedrijven een voorzichtigheidsprincipe zouden hanteren en – al dan niet deels – overstappen naar het ‘just in case’-principe. Tijdens de opeenvolgende crisissen was de ‘just in time’-methode immers op haar grenzen gebotst. En toch. Veel magazijnen zijn vandaag overvol omdat er uit paniek te veel is ingekocht of de verkoop is gedaald, maar niet omwille van een strategisch en beter gepland beheer. Het gebrek aan proactie is verontrustend: op het World Economic Forum is gewaarschuwd voor het nieuwe normaal, met name de ‘permacrisis’.

Maar zelfs als de experten van het WEF zich vergissen, zijn er aanwijzingen dat de mondiale supply chains aan het veranderen zijn. Minder afhankelijkheid van China, de klimaatdoelstellingen en de energietransitie zullen een impact hebben. Ook op onze havens in de Rijn-Schelde Delta, zegt professor Theo Notteboom (UAntwerpen) in een studie voor ING. In zijn interview kunt u lezen dat zij hun positie grotendeels zullen behouden, maar dat de concurrentie met andere havens zal toenemen. Wat op zijn beurt een invloed kan hebben op de locatiekeuze van nieuwe EDC’s.

Dat de markt onzeker evolueert is ook een rode draad in ons dossier Real Estate. De grondschaarste neemt toe, maar uitwijken naar nieuwe gebieden in België blijft moeilijk. Vergunningen verkrijgen blijft een probleem en klanten aarzelen om zich buiten de traditionele hotspots te vestigen. Ook Nederland kent die problemen, met de strijd tegen de ‘verdozing’ er bovenop. Zullen multinationals de Benelux links laten liggen?

In veel hoofdkantoren heerst een valse gerustheid. Strategische beslissingen blijven in logistiek België uit. Op zijn lauweren rusten is geen goed idee, vrees ik.

Philippe Van Dooren,
Hoofdredacteur.

Recente publicaties

Truck & Business 287 – Magabook #01 (maart 2024)

Een wit blad … Momenteel heeft u de eerste editie van een gloednieuwe Truck & Business in handen. U zal het ongetwijfeld al gemerkt hebben dat het geen magazine meer is! Truck & Business is namelijk een ‘magabook’ geworden, meer bepaald een stevige brok informatie in combinatie met de creativiteit van een boek. Dit nieuwe […]

VAN Management 123 (februari-maart 2024)

Vooraf 67.549 inschrijvingen, dat was de VANoogst van 2023. Een mooi resultaat, met zo’n 20% meer inschrijvingen dan in 2022 en pal op het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. Maar één ding mogen we niet vergeten: dat de inschrijvingen van vorig jaar voor een stuk te danken zijn aan afleveringen die de voorgaande jaren […]

TRANSPORT Management 123 (februari-maart 2024)

Soms ontbreekt er maar één persoon, en lijkt de hele sector ontvolkt Dit vers van Lamartine weerspiegelt mijn gevoel bij het plotse overlijden van onze medewerker (journalist en vertaler) Hendrik De Spiegelaere (67). Na 35 jaar professioneel te hebben samengewerkt, zonder het minste meningsverschil, kom ik de eenvoudige vaststelling dat een prachtige, trouwe, plichtsbewuste en […]

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo