LOGISTICS in Belgium (juni 2023)

De revanche van de figuranten

De in 2022 geregistreerde vastgoedtransacties bevestigen de trends die al enkele jaren aanhouden en nauwelijks hinder ondervonden tijdens de Covid-periode. De logistiek ontwikkelt zich nu in iets minder centraal gelegen gebieden en oude, grote gebouwen worden ofwel gerenoveerd, ofwel gesloopt om plaats te maken voor nieuwe projecten. Elders begint de heerschappij van de hoogbouw.

Enkele dagen voor de inhuldiging van het hoogste magazijn van België vertelden de managers van Dematra waarom ze hadden geïnvesteerd in een 40 meter hoog (geautomatiseerd) gebouw: “Ons werd verteld dat dit de laatste beschikbare vierkante meters in de regio zouden zijn.” Het verhaal speelt zich af in Deinze, maar is symptomatisch voor een sterke trend.

De cijfers van de grote makelaars stellen de analyse scherper. Enerzijds noteren we voor 2022 een daling van de nieuw bebouwde oppervlakken met 10%, terwijl het transactievolume met 29% is toegenomen. JLL wijt dit aan een gebrek aan beschikbare grond en steeds strengere vergunningseisen. Anderzijds zijn de twee assen waar de nieuwe take-up het sterkst is toegenomen Oost- en West-Vlaanderen (met uitzondering van de haven van Gent) en de Waalse as, met in beide gevallen stijgingen van meer dan 50%.

West-Vlaanderen zag zijn cijfers stijgen dankzij de realisatie van het voormalige Lingangproject in Zeebrugge en een grote transactie voor Bleckmann in Kruisem, terwijl de Waalse markt zich meer gespreid ontwikkelde tussen Doornik, Namen en Luik.

Vandaag zijn er zeven gebieden waar ontwikkelaars van logistieke projecten klaarstaan om meer dan 100.000 m2 aan nieuwe magazijnen te bouwen. Bovenaan de lijst prijkt het Gentse deel van de North Sea Port met 325.000 m2, verdeeld over WDP, Heylen, MG Real Estate en het nieuwe Weerts Logistics Parks. Daarbij komen uiteraard nog de gebieden die de haven zelf nog niet in concessie heeft gegeven.

Daarna volgt de regio West-Limburg (met onder andere Beringen en Tessenderlo) met 275.000 m2 bij Weerts, LCP, Heylen en Montea, gevolgd door Liege Airport, waar – opnieuw – Weerts alleen al 250.000 m2 ontwikkelt.

Weerts is ook actief in verschillende andere Waalse steden (Charleroi en La Louvière), maar Henegouwen trekt ook Vlaamse investeerders aan, in Dour (Goodman, 200.000 m2) en Peruwelz (Heylen – 100.000 m2). In Vlaanderen wordt het enige project van deze omvang momenteel uitgevoerd door MG in Vilvoorde (voormalige Renault-site), met een potentieel van 150.000 m2. Elders zal men het moeten hebben van de afbraak van bestaande gebouwen of van – hypothetische – nieuwe bedrijventerreinen, maar ook daar zijn er meer dossiers die op de lange baan zijn geschoven dan concrete aankondigingen.

Claude Yvens,
Hoofdredacteur.

Recente publicaties

TRANSPORT & VAN Management special Diensten (juli 2024)

Best of VAN 2024: Garage Bogemans takes it all! Het was een waar genoegen om de community van de lichte bedrijfsvoertuigen zo massaal te mogen begroeten in een zonovergoten Groot-Bijgaarden! Daar vond op 25 juni de achtste editie plaats van Best of VAN, de jaarlijkse hoogmis van de sector. Invoerders, concessiehouders, koetswerkbouwers, de specialisten in […]

TRANSPORT & VAN in Belgium (juni 2024)

Het zoveelste licht aan het einde van de tunnel De Belgische economie recht de rug. In vergelijking met onze buurlanden gaan we beter om met de huidige laagconjunctuur, met het risico dat we minder snel zullen opveren van zodra er een nieuw economische cyclus begint. Zo is het eigenlijk al jaren. Ondertussen hopen de ondernemingen […]

VAN Management 125 (juni 2024)

Keuzestress? Het is weer zover: verkiezingen. En dus regent het beloftes en (al dan niet) interessante voorstellen… maar vooral ook beslissingen die op de valreep de koers van de afgelopen vier jaar een nieuwe wending geven. Het plotse afvoeren van de LEZ in Wallonië, de Europese natuurherstelwet die afgezwakt wordt en plotse aandacht voor kritiek […]

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo