LOGISTICS Management 66 (juni 2023)

Werk aan de winkel

De wereld van de logistiek is voortdurend in ontwikkeling. Ze verandert, innovaties volgen elkaar in hoog tempo op, de technologie verlegt grenzen en automatisering wordt steeds belangrijker. Er is echter één domein waarin de logistiek ter plaatse blijft trappelen, dat van de veiligheid. Terwijl het aantal arbeidsongevallen in de bouw – een andere sector die slechte cijfers had – de afgelopen zeven jaar gestaag is afgenomen, is het in de logistiek nauwelijks gedaald.

In ons dossier omtrent ‘Veiligheid’ analyseren wij deze cijfers, de oorzaken en de oplossingen. Op deze manier hopen we een steentje bij te dragen aan de bewustwording van de sector voor dit probleem. De slechte score van de logistiek op het vlak van veiligheid veroorzaakt immers niet alleen veel menselijk leed, maar heeft ook een impact op het imago van de sector. Hoog tijd dat daar verandering in komt.

Een andere uitdaging voor de sector is die van de duurzaamheid, en meer specifiek de energietransitie. Nog meer dan voorheen wordt verwacht dat de magazijnen hierin een rol zullen spelen: hun daken bedekt met zonnepanelen zullen een belangrijke rol spelen in het opladen van elektrische vrachtwagens. De mogelijkheden zijn groot en verschillende spelers – waaronder WDP – werken er intensief aan. Dit opent grote perspectieven om deze transitie te versnellen. De sector is daarnaast ook steeds meer geïnteresseerd in de kansen die groene waterstof biedt.

Elk voorjaar publiceert ons magazine zijn rapport ‘Logistics in Belgium’. Dit zijn de twee belangrijkste bevindingen van dit jaar: om het tekort aan grond op te vangen, ontwikkelt de logistiek zich in minder centrale gebieden zoals de regio Zeebrugge en de Waalse as; en bestaande gebouwen worden opgeknapt of gesloopt om plaats te maken voor nieuwe projecten.

Maar dit zijn niet de enige onderwerpen die u in dit nummer van LOGISTICS Management zult aantreffen. Ik wens u alvast veel leesplezier… en veel inspiratie!

Philippe Van Dooren,
Hoofdredacteur.

Recente publicaties

TRANSPORT & VAN Management special Bouw (augustus-september 2023)

Meer dan één bedrijf op de twee kampt met een tekort aan werknemers We winden er geen doekjes om: de bouwsector heeft het hoogste aantal openstaande vacatures van de hele Belgische economie! Het gaat daarbij over een totaal van 14.000 vacatures in ons land, van bouwvakkers, projectleiders en dakdekkers tot werfleiders (bron: Statbel, cijfers 2022). […]

TRANSPORT & VAN Management special Diensten (juli 2023)

Er loopt een rode draad door alle huidige gesprekken in de distributie van bedrijfsvoertuigen: hoe gaan de constructeurs en hun netwerken onderling een nieuw evenwicht vinden? Zoals u in dit nummer zult zien, evolueert de wereld van de lichte bedrijfsvoertuigen in de richting van het agentschapsmodel, met alle risico’s en kansen van dien voor de […]

TRUCK & BUSINESS 285 (juli 2023)

Een verloren legislatuur! Nooit eerder werd een legislatuur gekenmerkt door zoveel veranderingen in de transportwereld. Ga maar na: het begon al vóór Covid, toen de elektrische vrachtwagen nog een vaag vooruitzicht was. Maar in vier jaar tijd is er in België helemaal niets gebeurd. Enkele inspanningen van Vlaanderen om de aankoop van twee zero-emissie vrachtwagens […]

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo