TRUCK & BUSINESS 284 (april 2023)

De kunst van het tussen de regels door lezen

Op 10 maart werd een grote Litouwse transporteur schuldig bevonden aan een reeks overtredingen van de wetgeving op het wegtransport. 39 chauffeurs werden tewerkgesteld in België en Nederland, en met een minibus naar de Benelux gebracht om vervolgens slechts om de vijf tot twaalf weken naar hun land terug te keren. Dat bleek uit een onderzoek van de Nederlandse vakbond FNV. Er was dus een vermoeden dat het ging om een overtreding van de cabotageregels. Wat zes chauffeurs betreft, werd het bedrijf ook schuldig bevonden voor het te laat uitbetalen van het loon.
De correctionele rechtbank in Brugge veroordeelde het bedrijf tot een stevige boete en een schadevergoeding aan de zes chauffeurs die zich burgerlijke partij stelden voor bedragen die opliepen tot 69.201 euro. De oprichter van het bedrijf werd ook veroordeeld tot een boete en een gevangenisstraf van zes maanden met opschorting.

“Het vermoeden van mensenhandel werd niet weerhouden, maar…”

Tot daar toe gaat het om een eerder klassieke zaak. We kregen een tip van een trouwe informant, die ons attent maakte op het verslag van de FNV. In vergelijking met het vonnis dat we konden inkijken, maakt dat verslag enkel melding van de ten laste gelegde elementen, zonder te vermelden dat de beschuldiging van mensenhandel niet door de rechtbank werd weerhouden.
Het Litouwse bedrijf reageert dan weer op een even vage manier door te stellen dat de rechtbank oordeelt dat het bedrijf op een menselijke manier omgaat met zijn chauffeurs. Dat klopt natuurlijk niet: de rechtbank vond de bewijzen die de aanklager aanbracht gewoon niet voldoende overtuigend om de aanklacht van slechte behandeling hard te maken. Maar het volstond om even rond te wandelen in de haven van Zeebrugge om een indruk te krijgen van de levensomstandigheden van de chauffeurs (vaak Oekraïners en Wit-Russen), die ronduit abominabel waren (geen stromend water, één enkel plastic toilet, …). Omstandigheden die het Litouwse bedrijf toeschrijft aan de Haven zelf, die weinig ter beschikking zou stellen aan de chauffeurs.
Omdat de inbreuken vastgesteld werden voor het in voege treden van het Mobility Package, was het moeilijk om de Litouwse transporteur te veroordelen voor dat luik van het dossier. Tegenwoordig moeten transporteurs zelf de nodige maatregelen nemen om de fatsoenlijke leefomstandigheden van zijn chauff eurs te garanderen. En de CEO van de Litouwse transporteur zou zeker geweten hebben aan welke regels hij zich zou moeten houden, aangezien hij ook (kortstondig) viceminister van transport was in zijn land (iets wat het bedrijf op zijn website niet onder stoelen of banken steekt). Dura Lex, Sed Lex!

Claude Yvens,
Hoofdredacteur.

Recente publicaties

VAN Management 119 (maart – april 2023)

Een frisse start Toegegeven, 2022 was niet het meest spetterende jaar voor de wereld van de lichte bedrijfsvoertuigen, met inschrijvingscijfers die nog steeds te lijden hebben onder de ingewikkelde situatie met vertraagde leveringen. Maar de eerste inschrijvingscijfers voor dit jaar zijn alvast bemoedigend! Ook op andere vlakken konden we het juk van de afgelopen jaren […]

TRANSPORT Management 119 (maart – april 2023)

Wie (lang) kan wachten, wordt rijkelijk beloond Verbrandingsmotoren: gedaan in 2035 voor LBV, beetje uitstel voor vrachtwagens. Vanaf 2035 mogen de autofabrikanten geen lichte bedrijfsvoertuigen met verbrandingsmotor meer verkopen, zowel op benzine, diesel en zelfs hybride. Voor de vrachtwagensector kwam er een beetje respijt: zij zouden tot 2040 van een moratorium genieten waarbij ze hun […]

Link2LOGISTICS Management 65 (maart 2023)

Te weinig ‘Sense of urgency’ Na enkele turbulente jaren lijken de supply chains een vorm van normaliteit teruggevonden te hebben. Volgens mij is het maar een indruk. We gaan nog turbulente jaren tegemoet. Tot mijn verbazing is er nog geen ‘sense of urgency’ in de sector. De afgelopen drie jaren werden de toeleveringsketens wereldwijd en […]

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo