LOGISTICS Management 67 (oktober 2023)

Automatiseren en vergroenen

Lange tijd was het automatiseren van de activiteiten in de Belgische logistieke centra vooral aan bedrijven besteed die zelf hun logistiek organiseren. Logistieke dienstverleners en 3PL’ers aarzelden: investeren in geautomatiseerde magazijnen kost veel geld. Het afschrijven ervan moet over vele jaren gespreid worden, wat langlopende contracten veronderstelt. Die zijn niet zo gebruikelijk in de sector.

Toch begint het te veranderen. Een eerste factor is de aanhoudende personeelsschaarste. Nu speelt nog een andere factor mee: het ruimtegebrek. Automatisatie laat toe om denser en hoger te stockeren. En last but not least: de oplossingen zijn meer verscheiden dan voorheen en er zijn meer aanbieders. Hierdoor dalen de prijzen (relatief).

De kentering is dus ingezet. Dat merkt men aan de awards voor het Logistics Project of the Year van de afgelopen twee jaar: in 2022 won werkkledingproducent Dassy, die zijn logistiek insourcete en automatiseerde; en dit jaar ShopWeDo, een fulfilmentbedrijf voor e-commerce dat investeerde in een AutoStore, AGV’s en een automatische verpakkingsinstallatie (zoals u in dit nummer kunt lezen). Beide zijn kmo’s. Zij bewijzen dat automatiseren niet enkel en alleen is weggelegd voor grote spelers.

Overigens raad ik u aan het artikel te lezen over onze Logistics Summit rond ‘Intelligent Automatiseren’. Het verschaft u interessante inzichten.

In dit nummer krijgt ook de binnenvaart aandacht, een belangrijke transportmodus om de supply chains te vergroenen. De sector kampt met twee grote uitdagingen. Een eerste is meer verladers overtuigen om de stap te zetten, zegt Philippe Portier, voorzitter van de multimodale groep Novandi en nieuwe voorzitter van Logistics in Wallonia, in ons VIP-interview. Een tweede is de sector zelf versneld te laten vergroenen. Het is alle hens aan dek. De Green Deal Binnenvaart moet de transitie stimuleren.

Over deze onderwerpen kunnen we binnenkort op de stand van Transportmedia op Transport & Logistics Antwerpen bijpraten. Kom eens langs!

Veel leesplezier.

Philippe Van Dooren,
Hoofdredacteur.

Recente publicaties

VAN Management 122 (december 2023)

Keuzes maken Veel bedrijven worstelen vandaag met de vraag hoe ze het juiste personeel moeten aantrekken en behouden. Uit een onderzoek van Webfleet blijkt dat verkeersveiligheid bij bestelwagenchauffeurs de nummer één bekommernis is, maar dat de meerderheid van hen geen gebruik maakt van de nieuwe technologieën die daarbij kunnen helpen. Kiezen voor de juiste voertuigen […]

TRANSPORT Management 122 (december 2023)

Van utopie naar realisme Een bezoek aan de vakbeurs Solutrans heeft me geïnspireerd tot enkele overdenkingen omtrent de toestand van het wegtransport. Vooreerst mijn gelukwensen aan de organisatoren die er in geslaagd zijn een dergelijk mooi evenement te realiseren in een economisch complexe periode. Een transporteur zal zeker geen tijd verloren hebben in de hallen […]

TRANSPORT Management 121 (oktober 2023)

Één op de vier mannen droomde er als kind van om vrachtwagenchauffeur te worden! Naar goede gewoonte deel ik met plezier mijn indrukken over een aantal onderwerpen die de actualiteit in onze sector beheersten de afgelopen tijd. Aarzel niet om op uw beurt uw commentaren/kritiek/bedenkingen met mij te delen… 90 % van de Belgen ziet […]

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo