Tonnagebeperking in Brugge doet veel stof opwaaien

Vanaf 16 februari gaat een nieuw reglement voor laad- en lostijden in het centrum van Brugge in. Boven de 12 ton is het verboden om de binnenstad binnen te rijden. Leveranciers mogen dan enkel nog van 6 tot 11 uur en van 19 tot 21 uur de stad in om de handelaars en de horeca te bedienen, met voertuigen die minder dan 12 ton wegen. Een flyer die deze maatregelen uilegt is hier beschikbaar. “Dit had nog erger kunnen zijn”, zegt Lode Verkinderen van TLV. “In de oorspronkelijke plannen wenste het gemeentebestuur de leveringen in het historische stadscentrum te verbieden voor alle voertuigen met een werkelijk gewicht van meer dan 7,5 ton !” TLV heeft ook aangeklaagd dat de vervoerders in enkele weken niet kunnen beschikken over nieuw rollend materieel en dat het in sommige gevallen volstrekt onmogelijk is zich aan te passen (voor afvalophaling b.v.). TLV vindt ook dat een tonnagebeperking een verdubbeling van het aantal voertuigen in de stad zal veroorzaken. TLV bekomt ontheffingen Gisteren heeft TLV hierover overleg gehad met de korpschef van de politie van Brugge, aan wie gemotiveerde uitzonderingen dienen voorgelegd te worden. “Men kan mits een motivatie een ontheffing krijgen tot 19 ton. De ontheffingen worden per kalenderjaar afgegeven. Het is dus mogelijk dat er in 2018 geen ontheffing verleend wordt voor een voertuig hoewel dit in 2017 wel nog het geval was. Om dergelijke ontheffing te bekomen dient men aan te tonen waarom het onmogelijk of moeilijk is om onder de 12 ton te blijven met het voertuig. Men kan melding maken van de korte termijn, het beleveren met volle vrachtwagens, contractuele moeilijkheden, meer voertuigen die zullen moeten ingezet worden, specifiek aangepaste voertuigen voor dit soort vervoer”, aldus TLV. Het is enkel mogelijk om een ontheffing per voertuig te krijgen. Volgens TLV staat men weigerachtig om meer dan één voertuig per type te ontheffen. Toch kon de drankenhandel officieel via een collegebesluit een ontheffing bekomen voor de belevering van de horeca voor alle voertuigen tot 19 ton. Ook ontheffingen boven de 19 ton zijn mogelijk, maar dan zal men met bijkomende elementen moeten kunnen aantonen dat andere voertuigen geen optie zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om voertuigen met een speciale opbouw (bijvoorbeeld vuilniswagens) of vervoer van ondeelbare lading. Hier geldt: hoe hoger het tonnage hoe beter de motivering moet zijn. Voor bouwwerven kan via de hoofdaannemer een ontheffing aangevraagd worden voor alle beleveringen van die werf.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo