Wanneer zien we de nieuwe OBU voor de kilometerheffing?

Terwijl de markt van de OBU voor de kilometerheffing nog altijd gedomineerd wordt door Satellic ten opzichte van zijn enige concurrent Axxès, profileren zich toch vijf nieuwe aanbieders. Maar daarvan heeft er nog geen enkele zijn definitieve homologatie ontvangen. Van die vijf nieuwe spelers zijn Total/AS24 en Eurotoll het verst gevorderd. Deze twee ondernemingen zijn geslaagd in een reeks van vier testen en wachten enkel nog op het afwerken van de administratieve procedures. Volgens onze informatie worden een honderdtal Passango (Total/AS24) badges vandaag al gebruikt op het Belgische wegennet als een soort van test (ze worden niet gedetecteerd, maar de voertuigen waarin ze worden gebruikt worden op een ‘witte lijst’ geplaatst, wat boetes moet voorkomen). Het is evenwel nog niet mogelijk om nieuwe Passango badges toe te kennen aan nieuwe voertuigen. Het Italiaanse bedrijf Telepass heeft de eerste twee reeksen testen gepasseerd, wat nog niet het geval is voor het Tsjechische WAG en het consortium Toll4Europe, waarin we T-Systems International, Daimler en DKV Euro Service terugvinden. De OBU van Toll4Europe wordt aangekondigd als het eerste echt interoperabel toestel. De OBU is onder meer compatibel voor landen waar de kilometerheffing afhankelijk is van het aantal assen (zoals in Duitsland en Oostenrijk), maar ook voor de verschillende technologieën van draadloze gegevensoverdracht.   “Het is ons streefdoel om de kilometerheffing in België te kunnen betalen in 2018”, verklaart Gertjan Breij, de algemeen directeur van DKV Euro Service Benelux. “Daarna moeten onmiddellijk Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië volgen. Omdat er nog geen sprake is van een bevestigd engagement om het EETS reglement toe te passen in Duitsland en Polen, weten we nog niet met zekerheid wanneer het registreren en betalen van de tol met een OBU compatibel met de EETS normen zal kunnen aangeboden worden voor die landen.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo