De Commissie stelt een waakhond voor tegen (toekomstige) brievenbusbedrijven

De Europese Commissie heeft gisteren nieuwe voorstellen ingediend om het verplaatsen van ondernemingen van het ene land naar het andere te harmoniseren, waarbij wel een barrière werd opgeworpen tegen de pure ‘brievenbusbedrijven’. Indien het voorstel de kaap van het Parlement en de Europese Raad passeert (en de timing is krap net voor het einde van de legislatuur), dan kunnen bedrijven de zetel van hun onderneming naar een andere lidstaat overbrengen via een vereenvoudigde procedure. Dat zou kunnen leiden tot een nieuwe ontregeling van de markt in het wegtransport, maar de Commissie heeft tevens nieuwe, specifieke maatregelen voorzien die de nationale autoriteiten moeten helpen in de strijd tegen verkeerde praktijken: “Transferts van dit type zullen begeleid worden met een efficiënte barrière tegen abusievelijke constructies om de fiscale wetgeving te omzeilen, de rechten van de werknemers af te zwakken of te proberen te ontsnappen aan schuldeisers en minderheidsaandeelhouders. Indien een dergelijke constructie ontdekt wordt, zal de operatie onderbroken worden door de nationale autoriteiten van de lidstaat nog voor de transfert kan plaatsvinden”, kondigt de Commissie aan.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo