Zalando pickt schoendozen met TORU-robots na geslaagde test

Zalando heeft zes extra  ‘pick & put’-robots besteld bij de startup Magazino in München. Het fashion online platform gaat ze inzetten in diens distributiecentrum in Lahr (Duitsland), in de reële operaties. Dankzij AI, 3D-camera’s en talrijke sensoren, kan de TORU-robot autonoom schoendozen uit de rekken nemen en die rekken weer aanvullen, in een omgeving waar ook mensen werken.

Zalando testte twee robots acht maanden lang in een afgesloten ruimte in zijn DC in Erfurt waar ze het fulfilment-proces niet konden verstoren. Vooral de vaardigheden om autonoom schoendozen uit de rekken nemen en die rekken weer aanvullen, werden geanalyseerd.

De twee TORU’s worden binnenkort naar Lahr overgebracht, samen met zes nieuwe exemplaren. Eerst worden ze ‘getraind’ in een aparte zone. In een tweede fase worden ze aan het WMS gekoppeld om effectief klantenbestellingen te verwerken.

De TORU-robots zijn bedoeld om samen en naast menselijke operatoren te werken, in eenzelfde omgeving. Ze kunnen onder andere gebruikt worden om schoendozen uit de laagste en hoogste rekken te nemen, die het moeilijkst bereikbaar zijn voor mensen.

Magazino haalde begin 2018 20 miljoen euro op bij onder meer Zalando en Fiege, wat het bedrijf een boost gaf. In totaal zijn er al zo’n 81 TORU’s besteld (waarvan 30 door Fiege) en 40 geleverd. De robots worden vandaag in Duitsland en Polen ingezet. Er is ook een pilot in België georganioseerd. “We ondergandelen nu over het verdere verloop ervan”, zegt hij. Bij welke logistieker of schoenendistributeur in ons land de test doorging, mocht hij niet zeggen.

Een introductie in Frankrijk wordt nu voorbereid. “Het meest belovende land is het VK, maar door de onzekerheid rond de Brexit is alles ‘on hold’ gezet”, zegt hij.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo