Cainiao laat tweede trein sporen tussen China en Luik

Gisteren is vanuit de stad Yiwu, in het oosten van China, een containertrein vertrokken richting Luik. Cainiao, de logistiekafdeling van de Chinese internetreus Alibaba, baat deze nieuwe spoorverbinding uit. In de 82 containers die de train vervoert, steken zo’n 200.000 pakjes. De trein wordt binnen minder dan 14 dagen in Luik verwacht.

De verbinding zal normaal gezien twee keer per week worden uitgevoerd door Cainiao. Er zullen vooral kleding, elektronica en huishoudtoestellen naar Europa worden vervoerd. In de andere richting zijn het vooral luxeproducten, cosmetica, wijn en bier. Yiwu is al langer met Europa verbonden: er rijden ook al treinen op Londen en Madrid.

Het is de tweede spoorverbinding tussen Luik en China. Sinds begin dit jaar rijdt er ook een trein van en naar Zhenzhou, onder andere voor Cainiao. Die rijdt inmiddels al drie keer per week.

Alibaba bouwt in Luik een Europese hub uit, die uitgebaat zal worden door Cainiao. De transporten tussen de hub en China verlopen vooral per vliegtuig.  Het spoorvervoer is complementair: het is veel goedkoper dan luchtvracht en ruim twee keer sneller dan zeevracht.

Overigens bestaat sinds een jaar een luchtvrachtverbinding tussen Hangzhou, de stad waar Alibaba zijn hoofdzetel heeft, en Luik. Die wordt uitgebaat door Sinotrans… dat onlangs het Nederlandse wegvervoerbedrijf KLG Europe in Venlo kocht. De stukken van de logistieke puzzel van Alibaba vallen in snel tempo op hun plaats.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo