Franse afdeling XPO in gebreke gesteld wegens ‘gebrek aan waakzaamheid’

XPO Logistics Europe, de logistieke dienstverlener die deel uitmaakt van de Amerikaanse groep XPO Logistics, is vandaag officieel in gebreke gesteld door een coalitie van vakbonden, onder leiding van de Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF). XPO heeft nu drie maanden om te reageren. Gebeurt dit niet, dan stapt de ITF naar de bevoegde gerechtelijke instanties in Frankrijk.

De actie van de vakbonden is ingegeven door een Franse wet die elke Franse onderneming verplicht (de Europese zetel van XPO bevindt zich namelijk in Saint-Vallier in het departement Drôme) om er permanent op toe te zien dat de wereldwijde activiteiten van het bedrijf worden uitgevoerd met respect voor de mensenrechten van het personeel, de lokale bevolking en andere betrokken partijen. De verplichtingen van de onderneming zijn ook van toepassing op buitenlandse filialen en commerciële partners in het buitenland, waaronder de onderaannemers. Volgens de vakbonden, en ITF in het bijzonder, stemt het beleid rond waakzaamheid niet overeen met de huidige wetgeving. Het protest van de vakbonden draait vooral rond de manier waarop XPO Logistics Europe omspringt met haar onderaannemers.

Het zou de eerste keer zijn dat deze wet wordt ingeroepen tegen een internationaal transportbedrijf.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo