Girteka verlaagt chauffeurspremies

Het Litouwse bedrijf Girteka Logistics wordt net als alle andere Europese vervoerders door de Covid-19-crisis gedwongen zijn bedrijfskosten te verlagen. Dit gebeurt met name door het bedrag van de dagvergoeding voor zijn internationale chauffeurs te verlagen, wat tot geruchten over een staking heeft geleid. Geruchten werden ontkend door het management van Girteka.

De economische crisis als gevolg van de gezondheidscrisis was misschien wel het enige dat de vooruitgang van Girteka Logistics kon tegenhouden: de Litouwse transporteur heeft bepaalde projecten moeten uitstellen en de aanwerving van nieuwe chauffeurs moeten bevriezen, terwijl Girteka nog maar vijf maanden geleden haar ambitie bevestigde om tegen het einde van 2021 van 7.000 naar 10.000 vrachtwagens te gaan. “Onze belangrijkste zorg is het behoud van de werkgelegenheid, dus we besparen op de kosten en in dit verband hebben we de dagvergoedingen  voor het personeel, inclusief de chauffeurs, verlaagd. Dit is geen loonsverlaging. We hebben een lange traditie in het betalen van een hoge dagvergoeding aan onze internationale chauffeurs, maar de huidige economische omstandigheden dwingen ons om dit bedrag tijdelijk naar beneden bij te stellen”, legt Kristian Kaas Mortensen, Director Strategic Partnerships bij Girteka Logistics, uit. Ter herinnering: de lonen die de chauffeurs in de Oostbloklanden ontvangen (waarover de sociale zekerheidsbijdragen worden betaald) zijn nog steeds aanzienlijk lager dan die in West-Europa, terwijl de chauffeurs een dagvergoeding ontvangen (die niet onderworpen is aan sociale zekerheidsbijdragen…) om- theoretisch – hun kosten in het buitenland te dekken.

“Deze tijdelijke vermindering heeft discussies onder onze chauffeurs aangewakkerd, en we begrijpen dat dit geen goed nieuws voor hen is. Verschillende media berichten over een mogelijke staking, maar dit is niet het geval”, vervolgt Mortensen. “Een aantal van onze chauffeurs begrijpt ook dat dit een baanbesparende maatregel is in een tijd waarin veel grote bedrijven hun personeelsbestand aanzienlijk inkrimpen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo