Welke certificaten worden verlengd?

Aangezien de beroepsopleiding in België wordt stopgezet, maar de chauffeurs blijven werken, rijst de vraag wat het lot zal zijn van de chauffeurs van wie de medische schifting of het ADR-attest afloopt. Er moet ook worden geanticipeerd op het aflopen van Code 95, dat door de twee opeenvolgende lockdowns in gevaar wordt gebracht.

Laten we beginnen met het eenvoudigste: zoals Philippe Degraef (Febetra) aangeeft, zal België een multilaterale overeenkomst ondertekenen waarbij ADR-certificaten die tussen 1 maart 2020 en 1 februari 2021 aflopen, automatisch worden verlengd tot 28 februari 2021. De zaken zijn iets minder duidelijk met betrekking tot medische schiftingen en Code 95. Philippe Degraef: “Het is aan de Commissie om een advies uit te brengen aan de lidstaten en hen toe te staan de geldigheid van de medische schiftingen en de code 95 te verlengen; dit zou vrij snel kunnen gebeuren, en het zou dan aan de lidstaten – en de gewesten in België – zijn om de maatregel toe te passen. Maar eerst en vooral is er een Europees kader nodig. »

Wat betreft de Code 95 is de situatie iets minder urgent, maar de vertraging in 2020 zal in ieder geval moeilijk in te halen zijn tegen september 2021. Ook hier is dus een Europees kader nodig, en Europees parlementslid Benoit Lutgen, die in de Commissie Tervoer van het Parlement zetelt, heeft daartoe een schriftelijke vraag ingediend bij de Commissie, zoals Michael Reul (UPTR) opmerkt. Vlaanderen heeft al aangegeven dat het de geldigheid van Code 95 zal verlengen, maar wacht nog steeds op het Europese kader.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo