‘Z-platen’ nu onderworpen aan de kilometerheffing

Vanaf 1 januari 2021 moeten alleen vrachtwagens met een nieuwe testnummerplaat Y de Viapass-kilometerheffing niet betalen. Vrachtwagens met een Z-handelsplaat, een V-professionele plaat of een UA-nationale plaat zullen met een OBU moeten worden uitgerust.

Dit is een gevolg van de nieuwe wetgeving inzake commerciële nummerplaten: er worden vier nieuwe types van nummerplaten ingevoerd: een professionele V-plaat, een commerciële Z-plaat, een test-Y-plaat en een nationale UA-plaat. Deze vier platen hebben een witte achtergrond en groene belettering. Alleen vrachtwagens met een Y-testplaat zijn niet onderworpen aan de kilometerheffing.

  • Er zij aan herinnerd dat het doel van deze nieuwe Y-plaat, die een jaar geldig is, is het uitvoeren van tests op de weg voor de nationale of Europese typegoedkeuring van voertuigen, systemen, onderdelen of technische eenheden van voertuigen. Het mag alleen worden gebruikt door constructeurs, onderzoekscentra van instellingen voor hoger onderwijs, organisatoren van autonome voertuigtests en bedrijven die tests op onderdelen of systemen uitvoeren. Het is niet geschikt om een lading te vervoeren.
  • De nieuwe beroepsplaat (bijv. V-AAA-001) is bedoeld voor koetswerkmakers en herstellers van voertuigen. Ze mogen het maximaal vijf dagen – niet noodzakelijkerwijs na elkaar – per jaar voor hetzelfde voertuig gebruiken, bijvoorbeeld om een nacontrole uit te voeren. De plaat is één jaar geldig, tot en met 31 december.
  • De handelaarsplaat (voorbeeld: Z-AAA-001) is bedoeld voor de autogroothandel en -detailhandel. Zij mogen het kenteken gebruiken voor de promotie en verkoop van voertuigen. Deze plaat is ook geldig voor een jaar tot en met 31 december.
  • De nieuwe nationale plaat (bijv. UA-21-AAA) zal 20 opeenvolgende kalenderdagen geldig zijn. Natuurlijke of rechtspersonen kunnen er gebruik van maken om een voertuig af te leveren of of ermee naar de technische keuring te rijden.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo