Temperatuurcontrole bij Livlina: wanneer meten van levensbelang is

De farmasector boomt. Livlina, het vroegere ‘Pharma Distri Center’ opende eind vorig jaar een nieuw, volledig geautomatiseerd magazijn in Tessenderlo. Een doorgedreven controle op de temperatuur in de verschillende zones is er cruciaal.

Livlina is als logistiek serviceprovider voor farmaceutische goederen gespecialiseerd de opslag, picking, verpakking en regionale verdeling van geneesmiddelen, die het binnen de 24 uur bij de klant levert. Het bedrijf opende vorig jaar in Tessenderlo een 35.000 m² grote en 36 meter hoge highbay met 55.000 palletplaatsen, die volledig geautomatiseerde is met een OSR-systeem van Knapp. De twee temperatuurzones, één gekoeld en een ander met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden, moeten nauwgezet gemonitord worden. Voor die taak koos Livlina voor een meetsysteem van Testo.

Traceerbaarheid

“Bij Livlina geloven we heel sterk in een hoogtechnologische aanpak,” zegt Karel Van Besien, Director of Quality bij Livlina. “Ons grootste magazijn in Sint-Niklaas is bijvoorbeeld 20 jaar oud, maar omdat het destijds zo vooruitstrevend was, voelt het vandaag nog heel modern aan. Toen we voor ons nieuwe distributiecentrum in Tessenderlo op zoek gingen naar een manier om de temperatuur te controleren, wilden we een nauwkeurig en volledig geautomatiseerd en systeem met een doorgedreven datalogging. In de farmaceutische sector is traceerbaarheid immers bijzonder belangrijk, soms letterlijk van levensbelang, en wanneer er geen data is over bijvoorbeeld de temperatuur tijdens de volledige keten, kan het zijn dat producten vernietigd moet worden. Dat kan een financiële kater betekenen.”

De keuze viel op het Saveris Pharma-systeem van Testo, een systeem dat bestaat uit dataloggers en een softwareplatform dat meet, registreert en indien nodig melding maakt van afwijkende parameters. “De dataloggers zijn doorheen het magazijn geïnstalleerd en verdeeld in verschillende groepen met met eigen toleraties en drempelwaarden die gerespecteerd moeten worden en pre-alarmen die ons tijdig waarschuwen wanneer dat niet het geval is. De dataloggers werken autonoom, zodat ze zelfs wanneer de stroom zou uitvallen gegevens blijven registreren. Daardoor kunnen we ervoor zorgen dat de integriteit van de producten tijdens de volledige keten gewaarborgd blijft.“

Het systeem dat bij Livlina geïnstalleerd werd, is ook 21 CFR Part 11 compliant, een belangrijk gegeven in de faramasector. Dat zorgt ervoor dat er op een gecertificeerde manier gerapporteerd kan worden zonder tijdrovend papierwerk. “Het is de eerste keer dat Livlina samenwerkt met Testo. Ondanks de coronacrisis verliep de installatie perfect en we zijn bijzonder tevreden over de eerste resultaten,” besluit Van Besien.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo