Sociale inspectie focust maand lang op transport: 1 op 3 gecontroleerde transporteurs loopt tegen de lamp

Een op de drie transportbedrijven die door de sociale inspectiedienst SIOD werden gecontroleerd in februari, waren in overtreding. Zwartwerk blijft een probleem. 

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) houdt elke maand zogenaamde ‘flitscontroles’ waarbij telkens op een andere sector wordt gefocust. In februari was de transportsector (met inbegrip van de pakjesbezorgers) aan de beurt. Er werden 102 bedrijven gecontroleerd. In 1 op de 3 bedrijven werden inbreuken tegen de sociale wetgeving vastgesteld. En dat ondanks het feit dat de inspectie de sectorspecifieke controles op zijn website aankondigt.

110 werknemers en 37 zelfstandigen werden gecontroleerd. In 35 gevallen werden inbreuken vastgesteld, onder andere tegen de Dimona-wetgeving, de deeltijdse arbeid en de tewerkstelling van buitenlandse medewerkers. De actie resulteerde in 26 Pro Justitia’s en twee strafrapporten.

Volgens minister van Werk Pierre-Yves Dermagne blijven zwartwerk en sociale dumping de belangrijkste problemen. De volgende flitscontrole, in mei, zal focussen op de bouwsector. De federale gerechtelijke politie (FGP) kon recent nog bekendmaken dat de strijd tegen sociale fraude 62 miljoen euro opleverde in 2021.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo