Autonome shuttle levert pakjes en passagiers in Mechelen

In de buurt van het industrieterrein Mechelen-Noord kunt u vanaf vandaag stuiten op een autonome shuttle die passagiers en postpakketten vervoert langs een vast traject. Voor het eerst wordt zo’n voertuig ingezet op de openbare weg in België. Het experiment loopt gedurende twee maanden. 

De elektrisch aangedreven shuttle zal vanaf maandag 13 juni tot en met vrijdag 12 augustus 2022 op weekdagen een 2,5 kilometer lang traject afleggen op het industrieterrein Mechelen-Noord. Die rit kost het voertuig zo’n 15 minuten. Werknemers van de bedrijven langs het traject kunnen op verschillende haltes aan boord van het voertuig stappen om daarna naar hun werk gebracht te worden. Bovendien kunnen bedrijven en particulieren postpakketten van bpost afgeven of ophalen aan de shuttle (foto hieronder). “Cargo-hitching, zoals het heet, moet extra pakjestransport langs het parcours vermijden en een betere service bieden voor de klant. Je kan namelijk zelf beslissen wanneer je je pakje ophaalt uit het voertuig,” zegt Domien Stubbe, projectleider bij VIL. “Het is de eerste keer dat dit getest wordt in België. We optimaliseren het gebruik van autonome voertuigen, en maken er een haalbare businesscase van.” Omwille van de veiligheid geldt op sommige delen van het parcours een parkeerverbod. In het voertuig is ook steeds een steward aanwezig om in te grijpen bij noodgevallen.

“Elektrische en gedeelde mobiliteit worden steeds belangrijker, en bieden oplossingen aan voor de verkeersdrukte op onze wegen. Mechelen is door zijn grootte het ideale laboratorium voor pilootprojecten”, zegt Mechels mobiliteitsschepen Vicky Vanmarcke.  De shuttle zelf, geproduceerd door het Franse bedrijf EasyMile, is in deze testfase voor iedereen vrij toegankelijk. Iedereen die wil, kan elke werkdag tussen 11 en 18u aan een halte opstappen en meerijden. Bovendien is het Mechelse stadsbestuur benieuwd naar hoe de Mechelaar denkt over zelfrijdend vervoer en hoe hij dit ervaart, en organiseert ze daarom een workshop op 22 juni.

Deze piloot van Mechelen en VIL maakt deel uit van het EU ULaadDS-project rond stadslogistiek en het Interreg ART-forum-project rond autonoom transport. Projectpartners zijn bpost, SwipBox, USH, EasyMile, Quares, Mechelen-Noord vzw en Continental.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo