Goederenbehandelingsmarkt steeg met 22% in 2021

Sigma heeft zopas zijn economisch verslag voor het jaar 2021 gepubliceerd. De federatie die (onder meer) de vertegenwoordigers van goederenbehandelingsmateriaal vertegenwoordigt, kan zich verheugen op uitstekende verkoopcijfers en orderboeken die voor 2022 nog vol zitten.

Na een terugval in 2019 en een daling van 13% in 2020, is de Belgische markt voor heftrucks en magazijntoestellen in 2021 sterk gestegen. De twintig leden van Sigma melden een stijging van de verkoop met 22%: met 13.215 verkochte eenheden verslaat de Belgische markt zelfs zijn absolute record, dat sinds 2018 standhield. Als we rekening houden met de (vaak Aziatische) merken die niet vertegenwoordigd zijn binnen Sigma, zou het volume van de Belgische markt zelfs meer dan 16.000 eenheden bedragen. “Ongelooflijk… maar waar”, zegt Hugues van Espen (Managing Director van Toyota Material Handling België en voorzitter van de sectie Lift-Trucks). “Alle sectoren hebben op volle toeren gedraaid : retail, wholesale, logistiek en vooral de booming e-commerce. Vele nieuwe magazijnen hebben het licht in 2021 gezien, maar ook de aanhoudende groei van de kortetermijnverhuur van vorkheftrucks voor veel fabrikanten is vermeldenswaard.”

Het is bijzonder opvallend dat de cijfers voor 2021 hoofdzakelijk te danken zijn aan de uitzonderlijke vraag naar conventionele vorkheftrucks, die met … 60% stijgen, terwijl de magazijnmachines met “slechts” 6,4% toenemen. Het zijn zelfs de vorkheftrucks met verbrandingsmotor die het sterkst groeien (+84%!)

Voor het jaar 2022 is de prognose al even optimistisch, want de orderboeken zijn nog “tot de nok toe gevuld”, zoals Dries Van Haut, voorzitter van Sigma, het graag formuleert. Door het tekort aan halfgeleiders en andere componenten is het echter moeilijk in te schatten hoeveel apparaten er dit jaar daadwerkelijk zullen worden geleverd. En op langere termijn werpen geo-economische onzekerheden verdere wolken van onzekerheid over de Belgische goederenbehandelingsmarkt.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo