Overslag North Sea Port stijgt 10 procent in eerste jaarhelft

De bedrijven in North Sea Port boekten in het eerste halfjaar van 2022 een goederenoverslag via de zeevaart van 37,5 miljoen ton. Dit is liefst 3,5 miljoen ton meer dan in dezelfde periode in 2021, een stijging van 10,3%. De goederenoverslag via de binnenvaart neemt met 13 % toe tot 33 miljoen ton. 

De stijging van de goederenoverslag in de Vlaams-Nederlandse fusiehaven is voornamelijk te danken aan het tweede kwartaal van 2022, dat het sterkst genoteerde kwartaal ooit is. Daardoor kan North Sea Port zijn sterkste jaarhelft tot dusver laten optekenen. De overslag van stukgoed herstelt zich tijdens de eerste zes maanden van 2022 sterk met een groei van ruim 21%: een stijging met 1 miljoen ton tot een totaal van 5,5 miljoen ton dankzij meer staalplaten, fruit en groenten, en hout. Hiermee zit het stukgoed, voor de eerste jaarhelft, zowat op het niveau van voor corona. De overslag van rollend materieel – ro/ro – neemt bijna 16% toe en komt op 2 miljoen ton. Droge bulk kent een groei met 2,4 miljoen ton, een stijging met 13,6%. Vloeibare bulk blijft met een totaal van 8,7 miljoen ton status quo. De containeroverslag krimpt. De overslag van groenten en fruit per container daalt, waardoor het containersegment een daling kent van 13% en uitkomt op 1,1 miljoen ton. Groenten en fruit worden in toenemende mate overgeslagen als stukgoed.

Voor de tweede jaarhelft verwacht North Sea Port evenwel een vertraging. De fusiehaven heeft Rusland als belangrijkste handelspartner. In de eerste jaarhelft nam het ‘Russische’ volume in de haven nog toe met een vijfde, omdat van bepaalde producten die nu onder het Europese handelsembargo vallen, nog extra voorraden werden opgebouwd. Naarmate de embargo’s strenger worden, valt te verwachten dat de goederenoverslag met Rusland zal dalen. Wel nam in de afgelopen zes maanden de handel opmerkelijk toe met de Verenigde Staten (+15%, vaste brandstoffen), Finland (+31%, vaste brandstoffen) en Canada (+40%, ijzererts en meststoffen).

 

 

 

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo