Externe investeerders geen taboe voor uitbreiding Geodis

De Franse logistiekspeler en SNCF-dochter Geodis ziet geen graten in het aanboren van extern kapitaal, moest dat nodig zijn om een grote overnames te doen. Met andere woorden: als SNCF, dat momenteel zo goed als alle aandelen van Geodis in handen houdt, niet de financiële vuurkracht heeft om een dergelijke operatie te ondersteunen, gaat het bedrijf op zoek naar externe geldschieters. Dat blijkt uit enkele opmerkelijke verklaringen van topvrouw Marie-Christine Lombard. 

In een interview met de Franse zakenkrant La Tribune werpt Lombard een blik op de toekomst. De groeistrategie van Geodis berust volges de topvrouw op drie pijlers: organische groei, digitale evolutie, maar zeer ook acquisities. In het verleden fungeerde de Franse spoorwegmaatschappij SNCF als ‘bankier’ voor het financieren van dergelijke operaties, bijvoorbeeld bij de overname van het Amerikaanse Ozburn-Hessey Logistics (OHL, nu Geodis USA) in 2015. Lombard laat evenwel optekenen dat in het kader van toekomstige, ’transformatieve’ overnames, niet valt uit te sluiten dat Geodis op zoek gaat naar krachtige externe kapitaalbronnen, voor het geval de door schulden geplaagde hoofdaandeelhouder SNCF niet voldoende investeringsmiddelen zou kunnen opbrengen. Geodis zou met nieuwe acquisities zijn positie in de Duitse en Centraal-Europese markt kunnen versterken en ook meer lijn brengen in zijn nogal gefragmenteerde Europese aanwezigheid. Ook in de VS wil het bedrijf zijn activiteiten nog uitbreiden. Recent nam Geodis in de VS nog koerierbedrijf Need It Now Delivers over. De VS is nu al goed voor bijna een kwart van Geodis’ zakencijfer, Frankrijk voor een derde.

Een beursgang behoort tot de mogelijkheden, maar het is Lombard niet ontgaan dat grote financiële investeringsgroepen recent meer interesse hebben gekregen in de logistieke sector. Tegelijkertijd onderstreept Lombard dat ze SNCF zeer graag behoudt als ‘industriële’ hoofdaandeelhouder, eventueel gecombineerd met een externe investeerder in een ondersteunende rol. “De SNCF is een zeer goede aandeelhouder en het verdient de voorkeur dat zij een belangrijk aandeel blijft houden. Als zij ons kan blijven steunen is er geen haast om de zaken anders te doen. We kunnen misschien elders geld zoeken, maar de rol van de SNCF is van fundamenteel belang om ervoor te zorgen dat Geodis een Frans logistiekbedrijf blijft.”

 

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo