Wallonië steunt een megaproject voor de productie van biomethaan

De Waalse regering heeft besloten een budget van 88 miljoen euro toe te kennen ter ondersteuning van twee industriële projecten in verband met waterstof, waarvan één de grootschalige productie van synthetische biomethaan mogelijk zal maken. Dit methaan zou kunnen worden gebruikt als brandstof in de vervoersector.

Een van de twee door Wallonië gesteunde projecten zal John Cockerill in staat stellen de productie van elektrolytische cellen, waarvan het bedrijf wereldleider is, te industrialiseren. Deze elektrolysers worden gebruikt om waterstof te produceren uit hernieuwbare bronnen en de productie ervan zal plaatsvinden in de Elzas (individuele fabricage van elektrolysecellen) en in Seraing voor de volledige assemblage.

Het andere project bevindt zich stroomafwaarts van de waterstofwaardeketen. Dit project, Columbus genaamd, combineert de expertise van Engie en Carmeuse. De activiteit van Carmeuse (kalkproductie) genereert veel CO2, en deze CO2 zal aanvankelijk worden afgevangen en gecombineerd met groene waterstof die ter plaatse wordt geproduceerd door een 100 MW John Cockerill elektrolyser, aangedreven door hernieuwbare elektriciteit. Het resultaat zal een synthetisch methaan zijn dat kan worden geïnjecteerd in het gasdistributienetwerk (bijvoorbeeld voor de verwarming van woningen) of kan worden gebruikt door industriële gebruikers of als alternatieve brandstof in de vervoersector. Volgens de Waalse regering zou het Columbus-project tot 162.000 ton CO₂-uitstoot per jaar vermijden, maar het zou ook repliceerbaar zijn in andere CO₂-intensieve industriële sectoren. Volgens Engie is het in ieder geval het grootste project in zijn soort ter wereld.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo