Featured Video Play Icon

[VIDEO] John Cockerill: “Nadenken over e-trucks is per definitie toekomstgericht”

Wie twijfelt er aan dat e-mobiliteit een van de grote uitdagingen van morgen is? Die handschoen opnemen vergt deskundigheid rond energieopwekking, laadoplossingen en batterijtechnologie, en niet te  vergeten een slimme sturing. Stuk voor stuk domeinen waar John Cockerill op inzet om klanten oplossingen met reële meerwaarde aan te bieden.

Binnen John Cockerill Energy zijn deze competenties verzameld binnen de business unit Integrated Renewable Solutions, kortweg IRS. “We ontwikkelen oplossingen op maat van onze klanten, die de energiefactuur en de CO2-voetafdruk minimaliseren”, legt Dieter Hasevoets, Senior Vice President IRS uit. “We hebben de nodige knowhow van zonnepanelen, waterstof, maar ook batterijtechnologie en ons Energy Management System zijn domeinen waar we vergaand onderzoek naar verrichten, en die we sinds 2018 toepassen in MiRIS, en ook op diverse externe projecten. Ons EMS combineert krachtige features voor de vergroening van de transportsector en industriële sites, dankzij een combinatie van forecasting, peak shaving, grid services en load balancing.”

En-verhaal schrijven

Elke situatie is verschillend; de vaststelling is het begin van elke samenwerking. “Onze oplossing gaat verder dan louter producten”, aldus Hasevoets. “Precies daarom gaan we van start met een grondige doorlichting wanneer een klant bij ons aanklopt. Wat zijn de activiteiten? Welke energiebehoefte is daaraan gekoppeld en wat is de netwerkaansluiting? Maar ook, wat zijn de mogelijkheden op zowel technisch als investeringsvlak? Soms krijgen we de vraag wat de eerste stap is die gezet kan worden op het traject van decarbonisatie en energiebesparing? Dat is een suboptimale benadering.
Het is geen of-verhaal van eerst zonnepanelen, later batterijen, gevolgd door e-trucks en dergelijke. Er kan weliswaar in fasen gewerkt worden, maar de benadering en doorlichting moet globaal zijn. Op die manier komen we tot oplossingen die future proof zijn, en we vergelijken de verschillende technische scenario’s samen met de klant aan de hand van een business plan.”

Illustratief is het project dat voor WDP uitgewerkt werd, meer in het bijzonder de decarbonisatie van de site van VPD Transport & Logistics in Zellik. Er werden zomaar even 3.336 zonnepanelen geplaatst (1,5 MWp), maar ook een batterij van 800 kW. Daarnaast 20 laadpalen, waarvan de helft DC’s (60 en 150kW), bestemd dus voor e-trucks. “Het optimaal gebruik van dit alles gebeurt door het Energy Management System, dat onze ingenieurs eigenhandig hebben ontwikkeld.” De finale voltooiing van dit project is voor de zomer van dit jaar voorzien. Inmiddels wordt ook gewerkt aan aan gelijkaardige projecten in Wallonië zoals op de site van Joskin in Soumagne.

Wie twijfelt er aan dat e-mobiliteit een van de grote uitdagingen van morgen is? Die handschoen opnemen vergt deskundigheid rond energieopwekking, laadoplossingen en batterijtechnologie,
en niet te vergeten een slimme sturing. Stuk voor stuk domeinen waar John Cockerill op inzet om klanten oplossingen met reële meerwaarde aan te bieden.

MiRIS

Met trots toont Dieter Hasevoets de MiRIS, wat staat voor Micro Réseau Intégré Seraing, het onderzoekscentrum van het bedrijf waar de kennis van batterijsystemen, EMS, alle mogelijke installaties rond e-mobiliteit en diens meer verder verfijnd wordt. “Denken rond energie is per definitie een lange termijn reflectie”, stelt hij. “Daarom leggen wij niet alle eieren in dezelfde korf: naast Li-Ion hebben we ook andere batterijtechnologieën geïnstalleerd op MiRIS, zoals Redox Flow en Sodium Sulphur…Op die manier kunnen we de beste oplossing aanreiken in functie van de projectnoden en toekomstige prijsevoluties. Vandaag en morgen.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo