België heeft alle troeven in handen voor een koolstofvrije mobiliteit. Waar wachten we nog op?

De herziening van de Europese richtlijn over hernieuwbare energiebronnen (RED III) verplicht de lidstaten om meer inspanningen te leveren om het gebruik van hernieuwbare energie te verhogen. Tegen mei 2025 moet de wetgeving worden omgezet om die grote stap voorwaarts mogelijk te maken. Om één en ander te realiseren, moet België onmiddellijk in gang schieten om zijn hernieuwbare energiebronnen te diversifiëren. In eerste instantie moeten we massaal onze toevlucht nemen tot hernieuwbare brandstoffen, meer bepaald in sectoren zoals het zwaar vervoer, waar een algemene elektrificatie niet mogelijk is op korte termijn.

Om België koolstofvrij te maken tegen 2050 hebben we nood aan een pragmatische aanpak:

1. Om onze doelstellingen rond broeikasgassen tegen 2040 te bereiken, zijn hernieuwbare brandstoffen van essentieel belang: wij zijn ervan overtuigd dat hernieuwbare brandstoffen – die nu al beschikbaar zijn – de snelste manier zijn om de uitstoot van broeikasgassen door de transportsector te verminderen. Tegelijk kunnen ze bijdragen tot onze energie-onafhankelijkheid.
2. We moeten erop toezien dat financiële stimuli zowel hernieuwbare als circulaire koolstof ondersteunen. De externe negatieve impact van fossiele koolstof op ons milieu en ons klimaat wordt onvoldoende doorgerekend in de prijs van petroleumproducten en andere fossiele grondstoffen. De Europese Unie biedt jaarlijks nog altijd voor 52 miljard euro aan subsidies voor fossiele brandstoffen. Deze financiële ondersteuning moet herzien worden om voluit kansen te geven aan hernieuwbare oplossingen, waarbij rekening wordt gehouden met alle mogelijke sectoren.
3. Ongeveer 90% van de Europese productie van vloeibare brandstoffen en kunststofmaterialen is afkomstig van nieuwe fossiele brandstoffen. We moeten evolueren in de richting van een correcte transitie door het gebruik van niet-fossiele brandstoffen in de productie-infrastructuur van de EU aan te moedigen. Dit kan bijvoorbeeld door fossiele raffinaderijen om te vormen tot bioraffinaderijen.

Het is hoog tijd voor een duidelijk signaal. Daarom lanceren de commissionairs een oproep aan politici, producenten en gebruikers van hernieuwbare brandstoffen, en sectorvertegenwoordigers om actief samen te werken. Er moet een ambitieus strategisch plan worden uitgewerkt om een antwoord te bieden aan de uitdagingen waar we voor staan.

Sandrine Nelissen-Grade (Neste)
Deze tekst wordt ook onderschreven door Brafco en UPTR.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo