PCT lanceert nieuw pallet pooling systeem

Tijdens de internationale jaarvergadering van Europese EPAL-leden, lanceerde Pallet Control Tower een nieuw systeem om pallets en andere ‘returnable transport items’ te beheren. Het 24/7 online platform maakt o.a. gebruik van blokchaintechnologie.

“In de afgelopen jaren steeg en fluctueerde de prijs van Europallets. Het fysiek ‘swappen’ van pallets wordt steeds moeilijker vanwege de complexer wordende internationale logistieke ketens. Het gebruik en de verrekening van pallets wordt daarentegen steeds belangrijker en veelomvattender. Regels tussen bedrijven onderling zijn niet altijd duidelijk. Chauffeurs hebben geen tijd of kennis om te ‘swappen’. En het vervoeren van lege pallets in vrachtwagens is al helemaal niet duurzaam”, zegt Hans Bours van PCT.

In het systeem worden eindgebruikers, transporteurs / DC’s en palletdepots, -handelaren en -fabrikanten aan elkaar gekoppeld. Er ontstaat een virtueel netwerk waarin Collectie, Delivery & Matching van EPAL Europallets en andere RTI’s 24/7 en doorheen Europa mogelijk is. Het nieuwe platform gebruikt o.a. blockchain om de waarde van nieuwe en gebruikte pallets te bepalen aan de hand van de EUWID (de Europese calculatiemethodiek voor de waardering van nieuwe en gebruikte pallets in Europa) en om deze waarde om te zetten in e-Credits. Deze e-Credits worden verzameld, bewaard en uitgegeven in de e-Wallets van de deelnemers. “Daardoor ontstaat een open pooling systeem met de sterke punten van een gesloten systeem. De fysieke levering is op die manier voorbehouden aan dichtbij gelegen depots, handelaren of fabrikanten”, aldus Hans Bours. Volgens hem ontstaat hierdoor een duurzaam systeem dat voorsorteert op de nieuwe Europese regelgeving. Op dit moment lopen er in Brussel besprekingen in het kader van de Green Deal waarbij wordt gekeken naar een al dan niet nieuwe Europese verpakkingsconvenant incl. hergebruik van materialen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo