Alternatieve energieën: slechts één Belgisch project gesteund door Europese budgetten!

De Europese Commissie heeft een lijst gepubliceerd van 26 projecten die zullen genieten van Europese financiële steun voor de ontplooiing van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen langs het Trans-Europese Transportnetwerk (TEN-T). Helaas zal België het moeten doen met het kleinste deel van deze steun.

De Europese Unie heeft ongeveer 352 miljoen euro vrijgemaakt, dat onder de vorm van subsidies ter beschikking zal worden gesteld. Er werden al vier projectoproepen gelanceerd, waarvan de laatste afliep op 13 april 2023. Slechts één van de geselecteerde projecten heeft betrekking op België: dat van Air Products, dat een station voor vloeibare waterstof wil bouwen in de haven van Zeebrugge. Dit project zal België laten profiteren van 0,6% van de beschikbare financiering. Dit brengt Michael Reul (UPTR) ertoe om te zeggen dat België duidelijk de trein heeft gemist.

Andere regio’s zullen veel beter bediend worden: Europese budgetten zouden het bijvoorbeeld mogelijk moeten maken om 9 waterstofstations te installeren in Nederland. Een ander project ondersteunt de installatie van 1.548 snelladers (175 en 350 kW) in Zuid-Europa. Volgens Transportcommissaris Adina Vălean zal de 352 miljoen euro resulteren in ongeveer 12.000 oplaadpunten, 18 waterstofstations en de elektrificatie van havens en luchthavens, waaronder de haven van Rotterdam en 37 Spaanse luchthavens.

Een laatste oproep voor projecten van hetzelfde type staat open tot 7 november 2023.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo