CO2-uitstoot: naar veel strengere limieten

In navolging van de Raad heeft nu ook de Commissie ENVI van het Europees Parlement haar steun gegeven aan het voorstel van de Commissie om de gemiddelde CO2-uitstoot van vrachtwagens te beperken. De ‘harde lijn’ lijkt te hebben gewonnen.

De Europese Commissie wil de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe vrachtwagens in 2030-2034 met 45% verminderen ten opzichte van het referentiejaar (2019/2020), in 2035-2039 met 70% en in 2040 met 90%. Dit standpunt is nu goedgekeurd door de Raad en de Commissie ENVI (verantwoordelijk voor milieuzaken). Alleen de TRAN-commissie van het Parlement (die over vervoer gaat) verdedigt een flexibeler standpunt dan de Commissie (-30% in 2034 en -70% in 2040).

Het dossier zal nu in stemming worden gebracht tijdens de plenaire zitting van het Parlement in november. Het standpunt van het Parlement zal als basis dienen voor de gebruikelijke trialoogonderhandelingen met de Commissie en de Raad.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo