Mobility Package: terugkeerplicht voertuig wordt waarschijnlijk geannuleerd

De verplichting om het voertuig om de acht weken terug te brengen naar het land van registratie, een integraal onderdeel van het mobiliteitspakket, zou in februari door het Europees Hof van Justitie nietig verklaard kunnen worden. Advocaat-generaal Giovanni Pitruzzella heeft zojuist een conclusie in die zin uitgebracht.

Verschillende lidstaten hadden beroep aangetekend tegen een pakket maatregelen die volgens hen in strijd waren met het beginsel van het vrij verrichten van vervoersdiensten. De advocaat-generaal heeft al deze beroepen verworpen, met uitzondering van één maatregel betreffende de verplichte terugzending van voertuigen naar het land van registratie om de acht weken. Deze maatregel werd ook alom bekritiseerd omdat hij (wanneer hij wordt nageleefd, wat niet altijd het geval is) lege kilometers genereert, wat ten koste gaat van de doelstellingen om de CO2-uitstoot te verminderen.

Zoals Frederik Van den Bogaerde (ITL Advocaten) aangeeft, wordt de definitieve uitspraak van het Europees Hof van Justitie in deze zaak verwacht in februari 2024.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo