Alle lichte bedrijfsvoertuigen zullen… €10 meer kosten op 1 januari 2024

10 euro. Dat is de minimale meerprijs die iedereen die na 1 januari 2024 een licht bedrijfsvoertuig (of een personenauto) bestelt, moet betalen. Dit bedrag zal worden gebruikt om ervoor te zorgen dat het voertuig aan het einde van zijn levensduur wordt gerecycled.

De € 10 is een milieubijdrage die zal worden betaald aan Febelauto. Febelauto beheert sinds 1999 de recyclage van autowrakken via erkende demontagecentra en shredderinstallaties. “In België wordt al 97,6% van een auto gerecycleerd! We zijn een van de beste spelers in Europa en dragen actief bij tot de circulaire economie”, zegt Catherine Lenaerts, directeur van Febelauto.

“De opkomst van nieuwe technologieën (vandaag elektrische voertuigen, morgen voertuigen op waterstof) zorgt echter voor nieuwe uitdagingen op het vlak van recyclage. Om Febelauto vlot te laten blijven werken, wordt vanaf 1 januari 2024 een nieuwe milieubijdrage ingevoerd bij de aankoop van nieuwe personenwagens en bestelwagens. Deze bijdrage zal zichtbaar zijn op de bestelbon en factuur bij de aankoop van een nieuw voertuig. Als deze bijdrage niet op de factuur wordt vermeld, is deze automatisch in de aankoopprijs inbegrepen en is de verkoper verplicht om de koper hierover te informeren. We zullen deze milieubijdrage gebruiken om consumenten en professionals in staat te blijven stellen hun afgedankte voertuigen gratis in te leveren bij een erkend verkooppunt of recyclingcentrum. De milieubijdrage ondersteunt ook bewustmakingscampagnes voor consumenten en het onderzoek naar en de ontwikkeling van milieuvriendelijke recyclingtechnieken voor autowrakken en batterijen. Daarnaast worden bepaalde aspecten van het recyclageproces, zoals de inzameling van ‘first fit’ autobanden, bijdragen aan Bebat en Valorlub voor respectievelijk kleine en startbatterijen en de recyclage van olie uit voertuigen, gefinancierd door een deel van de milieuheffing.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo