Nederlandse beleidslijn moet logistieke ‘verdozing’ tegengaan

De Nederlandse overheid lanceert een nieuwe, strenge beleidslijn om de komst van grootschalige distributiecentra op ‘ongewenste plekken’ te voorkomen. Gemeente- en provinciebesturen krijgen nu tools in handen om een stringent vergunnings- en omgevingsbeleid te voeren. De Nederlandse vastgoedsector is tevreden over een duidelijk wetgevend kader. 

‘Grip op grootschalige bedrijfsvestigingen’ is de zeer algemene titel van de beleidsnota die de Nederlandse minister van economie en klimaat Micky Adriaansen aan het parlement presenteert. Volgens het vakblad Warehouse Totaal krijgen lokale besturen een voldoende ‘hard’ instrumentarium in handen om grote bedrijfsvestigingen te kunnen sturen, terwijl ook aandacht wordt besteed aan samenwerking en best practices.

Een eerste werkpunt waar de beleidsmakers vanaf begin 2024 mee aan de slag gaan is de clustering van bedrijven, bijvoorbeeld door logistiekbedrijven te groeperen die rond eenzelfde thema werken. Dat betekent ook dat er wordt afgestapt van puur monofunctionele bedrijfsterreinen. De integratie van (groene) energieoplossingen en zelfs huisvesting is geen taboe meer.

De Nederlandse logistieke vastgoedsector is blij dat de beleidslijn meer houvast voor de toekomst biedt. De ‘verdozing’ van het landschap is bij onze Noorderburen al jaren een controversiee thema. Dat verklaart meteen ook waarom het, na de initiële aankondiging van de beleidslijn eind 2022, nog bijna een jaar heeft geduurd voordat deze uiteindelijk op tafel kwam.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo