Einride opent eerste laadstation in Zweden

We hoorden voor het eerst over Einride met een prototype van een autonome vrachtwagen die in gebruik werd genomen (nog steeds in het prototypestadium) op een gesloten GE Appliances site in de Verenigde Staten. Vorig jaar kondigde het Zweedse bedrijf aan dat het een contract had getekend met AB InBev voor elektrische vrachtwagenshuttles in België (maar voor zover we weten is dit project op niets uitgelopen). Maar Einride is ook (misschien) een toekomstig ecosysteem gebaseerd op elektrische vrachtwagens, met oplaadstations waarvan de eerste net is geopend in Zweden.

In Rosersberg, ten noorden van Stockholm, heeft Einride zijn eerste modellaadstation voor elektrische vrachtwagens in gebruik genomen. Het Smartcharger Station bestaat uit negen laadpunten, waarvan vijf met hoog vermogen en vier voor langzaam laden. De Charge & Go snellaadzone bestaat uit vijf oplaadpunten die een vermogen tot 240 kW kunnen leveren, met de optie om dit te verhogen tot 300 kW per punt. Het cumulatieve vermogen is echter beperkt tot 600 kW. De Charge & Park-zone is voor langzaam opladen, met vier stations die een maximaal vermogen bieden van 160 kW per station of 200 kW in totaal. Alles wordt beheerd via een gemeenschappelijk dynamisch oplaadsysteem, dat helpt om pieken in het elektriciteitsverbruik op te vangen. De site heeft ook een ontvangstgebouw voor chauffeurs, met douches en een kleine lounge.

De elektriciteit die wordt gebruikt om de accu’s van de trucks op te laden is momenteel afkomstig van een windmolenpark, maar er zijn plannen om in de nabije toekomst over te schakelen op waterkracht. Einride heeft plannen aangekondigd om andere Smartcharger stations in Zweden te installeren, te beginnen met de stad Varberg (ten zuiden van Göteborg). Deze investeringen worden gefinancierd door Europese en Zweedse ontwikkelingsprojecten en door het Zweedse investeringsfonds Polar Structure AB.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo