JLL: Vastgoedmarkt voelde vertragende e-commerce in derde kwartaal 2023

De vraag naar logistiek vastgoed stabiliseerde aanzienlijk in het derde kwartaal van 2023, blijkt uit een update van broker JLL. Door de kleinere vraag vanuit de e-commerce zit de vraag weer op pre-covidniveaus. De bezettingsgraad blijft evenwel hoog en de outlook voor de huurprijs per meter is positief. 

Het take-upvolume in het derde kwartaal van 2023 bleef gelijk aan dat van dezelfde periode vorig jaar, met 708.400 vierkante meter. Het aantal transacties lag dan weer een klein kwart lager tegenover Q3 2022, maar daar staat tegenover dat de gemiddelde oppervlakte per transactie 30 procent hoger ligt en nu gemiddeld 19.700 vierkante meter bedraagt.

Het leegstandscijfer blijft laag: op de as Antwerpen-Brussel staat nauwelijks 0,53 procent van het vastgoed leeg. Een verdubbeling ten opzichte van de 0,26 van vorig jaar, maar op een volgehouden laag niveau. De primaire huurprijs bedraagt 67 euro per vierkante meter, drie procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, en de  verwachting is dat deze nog zullen stijgen.

De grootste transacties van het afgelopen kwartaal waren de site MG Malinas (Mechelen), goed voor 65.000 vierkante meter, gevolgd door  Europe Inlands Logistics Campus Ham met 62.179 vierkante meter en Weerts Logistics Park XIX Tessenderlo met 58.600 vierkante meter.

De afnemende vraag naar extra ruimte komt er vooral door de afkoeling van de e-commerce, waardoor de vastgoedsector weer aanknoopt bij het pre-Covidklimaat. Hoge prijzen voor nieuwbouw en minder gunstige rente- en financieringsvoorwaarden zorgen ook voor een kleiner aantal speculatieve bouwprojecten. De huurtarieven staan onder opwaartse druk door hoge bouwkosten, strenge duurzaamheids- en emissie-eisen en de aanhoudende schaarste van extra oppervlakte.

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo