Tarieven Antwerpse Liefkenshoektunnel ongewijzigd in 2024

2023 was een recordjaar voor de Antwerpse Liefkenshoektunnel. En al is dat volgens de exploitant NV Tunnel Liefkenshoek niet louter goed nieuws, voor de gebruikers is er alvast één opsteker: de toltarieven blijven ongewijzigd voor het komende jaar. Abonnees en digitale betalers genieten daarbij nog steeds de gunstigste tarieven. 

Liefst 11,5 miljoen voertuigpassages telde de Antwerpse Liefkenshoektunnel in het afgelopen jaar, een stijging van 0,5 procent tegenover vorig jaar en goed voor een nieuw record. De dalende trend van de vrachtwagenpassages duidt wel op een economische vertraging, meldt uitbater NV Tunnel Liefkenshoek.

In de eerste helft van 2023 zaten zowel de vrachtwagens (+1,4%) als personenwagens (+7,8%) in stijgende lijn, maar van juli tot december veranderden de plusjes in minnetjes. “Vooral het vrachtverkeer nam af”, klinkt het bij NV Tunnel Liefkenshoek. “Een daling van 7,2 procent is toch niet niks. Wetende dat de cijfers van Liefkenshoektunnel een betrouwbare indicator zijn voor onze economie kan dit wijzen op een economische vertraging of afkoeling.”

Helaas namen ook de files met meer dan een kwart toe: liefst 900 file-uren werden geteld, het gevolg van het bereiken van de maximumcapaciteit van de tunnel. Tot slot was het aantal tolvrije uren ten gevolge van zware verkeersincidenten op de R1 eerder beperkt, met in totaal 35 uur gespreid over 11 incidenten. Het Vlaams gewest zette de tolvrije tunnel wel in gedurende 145 uren tijdens ingrijpende wegenwerken aan de Kennedytunnel en het viaduct van Merksem.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo