[AutoTechnica] De ideale werkplaats #3 / Digitalisering verovert de garage

We zitten in een tijdperk waarin vrachtwagengarages uiteraard niet ontsnappen aan de digitalisering. Die digitalisering is bovendien onmisbaar om werkzaamheden uit te voeren aan voertuigen die steeds gesofisticeerder worden en om een klantenservice van hoog niveau te blijven leveren.

Digitale tools zorgen ervoor dat problemen snel opgespoord kunnen worden, dat storingen geïdentificeerd kunnen worden en dat er vanop afstand oplossingen geboden kunnen worden of dat er zelfs ingegrepen kan worden. De waaier van digitale producten en diensten wordt voortdurend breder.

Software in overvloed

Er zijn heel wat verschillende digitale oplossingen die garages kunnen gebruiken. Zo garanderen stockbeheersystemen een overzicht van de onderdelen en van hoeveel voorraad er nog is. Het atelierbeheersysteem kan gebruikmaken van software voor de planning en opvolging van herstellingswerken of het inzetten van middelen. Het beheer van de werkzaamheden kan ook gedigitaliseerd worden met tools voor de opvolging van de werkuren, de planning en het beheer van de vaardigheden. Het doel: de productiviteit van het personeel optimaliseren.
Naar de klant toe biedt de digitalisering specifieke software voor het vlootbeheer. Die zorgt ervoor dat het volledige wagenpark opgevolgd en beheerd kan worden, met onder andere ook preventief onderhoud, wat de beheersing van de kosten vergemakkelijkt en gedetailleerde rapporten oplevert. En vergeet ook niet de tools zoals facturatie- en boekhoudprogramma’s of nog beheersystemen voor afspraken. Die laatste zorgen voor een vlotter verloop van de werkplanning.

Precieze en snelle diagnose

Een onmisbaar werktuig in een vrachtwagengarage van de 21ste eeuw: een toestel voor elektronische diagnose. Het wordt gebruikt voor reparaties maar ook voor het beheer, in dat opzicht dat het helpt om snel problemen te identificeren waardoor het personeel vlotter kan werken. Één van de specialisten op dat vlak is het bedrijf Robert Bosch. Product Manager Bert Van Hauwermeiren legt uit: “De snelheid en betrouwbaarheid van een diagnose zijn zeer belangrijk vandaag. Bosch biedt bijvoorbeeld een universele tool (KST Truck, nvdr) met drie verschillende modules, waaronder één voor vrachtwagens, getrokken voertuigen, bussen en lichte bedrijfsvoertuigen. Het biedt de werkplaats diagnosesoftware en technische informatie rond het onderhoud en reparaties, zoals de planning van het onderhoud, elektrische schema’s, testprocedures, enz. Aanvullend bestaat er ook een draadloze meetmodule (FSA 500) voor de analyse van autosystemen.” Let op de compatibiliteit tussen de verschillende systemen van constructeurs en apparatuurleveranciers met het oog op de opleiding van het personeel.
Het digitale diagnosetoestel beantwoordt daarmee aan een goedgevuld lastenboek dat onder andere een snelle en precieze diagnose omvat, maar ook een beperking van de immobilisatietijd, proactief onderhoud of nog de compatibiliteit met een breed gamma van voertuigen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo