[AutoTechnica] De ideale werkplaats #4 / De vloeistoffen

Een werkplaats voor bedrijfsvoertuigen, dat zijn niet alleen werktuigen, uitrusting en software, maar ook vloeistoffen. En de meest gebruikt in een garage zijn vaak vervuilend of zelfs gevaarlijk. Een goed beheer van deze vloeistoffen is dan ook cruciaal wat de veiligheid en het respect voor het milieu betreft.

Motorolie, koelvloeistoffen, antivries, remvloeistof, AdBlue, versnellingsbakolie… er komen heel wat vloeistoffen kijken bij bedrijfsvoertuigen. Het beheer van die vloeistoffen zorgt ervoor dat de kosten beperkt kunnen worden en dat de operationele efficiëntie erop vooruit gaat. Er bestaan dan ook beheersystemen die ervoor zorgen dat het volume van de vloeistoffen die binnenkomen, gebruikt worden en weer afgevoerd worden, opgevolgd kunnen worden, maar ook om een gedetailleerde historiek van de verdeling te krijgen. Ludo Plessers, Project Manager bij TAE, dringt aan op een strikt beheer: “Ook vloeistoffen kunnen digitaal beheerd worden. Wij bieden zo’n systeem aan (Samoa, nvdr), dat verbonden is met het DMS van de klant, met een digitale toegang voor gebruikers, een automatische registratie van de aankopen en het beheer van de vloeistofreservoirs. Ook voor de fysieke verdeling van de vloeistoffen zijn verschillende tools nodig: verdeelpistolen, pompen, reservoirs, vulsystemen, enz.”
Om vloeistoffen op een goede manier te beheren, is het dus essentieel om over de juiste tools te beschikken. Er zijn aangepaste containers nodig voor elk type vloeistof, met een duidelijke etikettering. Een systeem voor de opvolging van de niveau’s zorgt ervoor dat lekken of andere potentiële problemen snel gedetecteerd kunnen worden. Ook het werken met vloeistoffen vraagt om een specifieke uitrusting: trechters, opvangbakken, materiaal om lekken te voorkomen, enz. Er zijn mensen die het bijhouden van een register sterk aanbevelen voor alles wat het beheer van vloeistoffen betreft, wat nuttig kan zijn voor de opvolging van het onderhoud en om aan te tonen dat er conform de regels gewerkt wordt. Het beheer van vloeistoffen kan ook ten behoeve van de klant zijn. De integratie van dat beheer in het preventieve onderhoudsprogramma kan op dat vlak interessant zijn.

Verschillende regelgevingen

Ook op dit vlak zijn concessies onderworpen aan een veelheid van regels. Dat gaat van persoonlijke veiligheid tot het respect voor het milieu, waar niet (meer) mee geknoeid wordt. Zonder teveel in detail te treden, vermelden we de reglementering rond het beheer van gevaarlijke stoffen waarin het verzamelen, de stockage, het transport en de verwijdering omschreven staat, de regelgeving rond de stockage van chemische producten (verpakkingen, retentiezones, maatregelen omtrent het behandelen van de producten) en de milieunormen (bescherming van het water en de bodem, systemen voor de scheiding van koolwaterstoffen). Het menselijke aspect is uiteraard bijzonder belangrijk, met een gepaste opleiding van het garagepersoneel, waarbij onder andere een correcte behandeling van producten en ook de kennis van noodprocedures bij ongevallen omvat zit.

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo