Klimaatactivist Nic Balthazar onderwerpt logistiek aan vragenvuur

Vorige donderdag vond bij Transuniverse Forwarding een bijeenkomst plaats rond het thema van duurzaamheid. Filmmaker Nic Balthazar hamerde er meer dan een uur lang op de urgentie van de klimaatcrisis. Hij wees ook op de rol van de logistiek daarin.

Voor een groep van 65 mensen (waarvan er 11 verstek lieten) had het Gentse Transuniverse, specialist in groupagetransport, een thema-avond georganiseerd rond duurzaamheid. Naast Hans Verboven, adviseur bij Sustacon op vlak van verduurzaming in de transport- en bouwsector, betrad ook Nic Balthazar het podium. Die laatste is vooral bekend als regisseur (van onder meer Duty of Care) en als een van de oprichters van de vzw Klimaatzaak die maakte dat de Belgische staat, het Vlaams Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest veroordeeld werden voor hun inadequaat klimaatbeleid.

Slechtste leerling in de klas

Zou de klimaatactivist erin slagen om de aanwezige professionals uit de logistieke sector een hand te reiken? Bij aanvang spaarde hij het publiek alvast niet. Terwijl op wereldvlak 11% van de CO2-uitstoot te wijten is aan logistieke activiteiten, zitten we in België immers ruim boven de 20% (23,4% afkomstig van transport in 2022, volgens klimaat.be). “De slechtste leerlingen kunnen het meeste progressie maken,” zei Balthazar, met zijn kenmerkende knipoog.

2 à 3 procent van mondiaal BNP

De transitie naar een minder vervuilende energiebron hoeft nochtans niet zoveel investeringen te vragen als men denkt. “Hoeveel procent van het mondiaal BNP denkt u dat er nodig is om de energietransitie te maken?” vroeg Balthazar aan de aanwezigen. Het zou volgens zijn cijfers om 2 à 3 procent gaan. Vergeleken met de aanpak van de coronacrisis (14 procent) is dat haast peanuts.

Vier planeten nodig

Dat die transitie zich nog lang niet voltrokken heeft, daar zijn we ons allemaal bewust van. Om de urgentie van de situatie wat kracht bij te zetten, drukte Balthazar ons Belgen met de neus op de feiten. “Als iedereen zou leven zoals de Belgen zouden we 4 planeten nodig hebben,” verkondigde hij. Dit rekensommetje is makkelijk gemaakt op basis van de jaarlijks berekende Overshoot Day, die voor België dit jaar al op 23 maart viel.

Nul uitstoot tegen 2050

Nadat iedereen murw was geslagen met video’s van wereldwijde overstromingen en statistieken van uitstervende soorten, kwam Balthazar toe aan de laatste slides, specifiek gerelateerd aan de logistiek. Over hoe mei bij ons een recordmaand is geweest qua files. Dat globale vracht naar schatting zal verdrievoudigen tegen 2050, terwijl er tegen dat jaar (netto) nul uitstoot bereikt moet worden.

Hoop in familiebedrijven

En toch was er hoop te bespeuren. Aan het eind van zijn betoog bewonderde Balthazar de familiebedrijven voor het feit dat zij hun verantwoordelijkheid opnemen: “Het is fantastisch dat het familiebedrijven zijn die durven verder te denken dan die kwartaalcijfers die twee keer per jaar gepubliceerd worden. En ik ben dankbaar dat jullie het hebben aangedurfd om een klimaatactivist te laten komen preken. Wij hebben geen alternatief dan er samen voor te gaan.”

 

foto v.l.n.r. Hans Verboven, Isabelle Moens, Nic Balthazar, Britt Vorst, Olivia Adins, Frank Adins (© Bernard Chambart)

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo