Haven Antwerpen (Copyright: Port of Antwerp)

Vlaams parlement keurt havenfusie Antwerpen-Zeebrugge goed

Met unanimiteit heeft de commissie Mobiliteit van het Vlaams parlement afgelopen donderdag de fusie goedgekeurd tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Een belangrijke stap in de finalisering van de havenfusie. 

Zowel de meerderheidspartijen  N-VA, CD&V, en Open VLD, als de oppositiepartijen Vooruit en Groen ondertekenden het decreet. Hiermee is een belangrijke stap gezet richting de geïntegreerde samenwerking tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge, die volgens de huidige planning definitief zal ingaan op 22 april 2022.

Annick De Ridder, schepen van de Antwerpse haven, voorzitter van de raad van bestuur Port of Antwerp en Vlaams volksvertegenwoordiger voor N-VA verklaart: “Je mag niet al te kwistig omspringen met termen als ‘historisch moment’, maar dit is er zeker één. Dit decreet maakt dat we van de Haven van Antwerpen-Brugge ook dé energiepoort naar Europa kunnen maken. Samen schrijven beide havens aan een ambitieus verhaal van duurzame groei op beide platforms.”

De eengemaakte haven wordt volgens de Vlaamse overheid de belangrijkste containerhaven, met de grootste voor overslag van voertuigen in Europa en een positie als een van de grootste breakbulkhavens. Ook in de evolutie naar meer duurzaamheid en klimaatvriendelijkheid wil de fusiehaven een wereldwijde koploper zijn. Op termijn moet  ‘Port of Antwerp-Bruges’ een voortrekkersrol gaan spelen in de Europese waterstofeconomie en CO²-recuperatie.

 

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo