Featured Video Play Icon

Marijn Devalck test gloednieuwe Volvo FH16 (Globetrotter XXL) – TRANSPORT & VAN.TV 48

De Volvo FH16, een wagen gebouwd met de chauffeur in gedachten. Nieuwe veiligheidsfuncties, nieuwe technologieën, nieuwe aandrijflijnen. Deze uitvoering van het vlaggenschip is baanbrekend en vooral van nooit eerder geziene luxe.

MARIJN: De Volvo FH16 biedt het beste van alles. Dit is een premium product dat geschikt is voor alle veeleisende toepassingen. En dat zie je ook aan hem. Hij straalt robuustheid en kracht uit, maar toch met oog voor heel wat details.

Zo wordt de buitenkant gekenmerkt door de typerende V-vormige koplampen met kristalachtige effecten als indicatie van de intelligente technologie waarmee de voertuigen zijn gebouwd. Het krachtige karakter en het erfgoed van het Volvo FH16-vlaggenschip worden versterkt door de nieuwe watervalgrille. De aerodynamica van deze nieuwe FH16 is verbeterd en de werking van de koplampen is uitgebreid voor uw veiligheid.

MARIJN: Minstens even belangrijk is dat het interieur van deze Volvo FH16 specifiek ontworpen is voor de bestuurder. Deze nieuwe FH16 beschikt bovendien over een XXL-cabine. Dit is een slaapcabine met extra hoogte en lengte, die is ontworpen voor nationale en internationale langeafstands-en distributietaken. De stahoogte is 220cm. Het benedenbed werd verbreed met 25cm en verlengd met 13 cm voor superieur slaapcomfort. Een bovenbed is eveneens beschikbaar als optie.

Het dashboard bevat een compleet digitaal en dynamisch 12-inch instrumentenpaneel met hoge resolutie. De chauffeur kan kiezen tussen vier verschillende schermweergaven, afhankelijk van de rijsituatie en de informatie die hij wil zien. Bijkomend kan het dashboard worden uitgerust met een 9-inch secundair dashboardscherm met infotainment, navigatiehulp, transportinformatie en camerabewaking.

MARIJN: En dan is er nog het nieuwe ergonomische ontwerp van de I-Shift-pook, met andere woorden de versnellingspook. Door een betere positionering kan je je gemakkelijker doorheen de cabine verplaatsen. Het verstelbare stuur met kantelbare stuurkolom laat u toe om uw perfecte rijpositie in te stellen.

MARIJN: Wat is er nog opvallend? (De adaptieve grootlichten. De wagen gaat tegenliggers automatisch detecteren en zal de LED-grootlichten deels uitschakelen of dimmen wanneer de tegenligger nadert.) U kunt nu tot 8 camera’s toevoegen, waaronder de dodehoek camera in de voet van de buitenspiegel aan passagierszijde, met cameraweergaven op het secundair dashboardscherm. Zo behoudt u een goed overzicht van de verkeerssituatie, uw voertuig en uw lading en verhoogt bovendien uw veiligheid en die van de zwakke weggebruikers.

De Volvo FH16 is verder nog uitgerust met een resem aan veiligheidstools. Met de Adaptive Cruise Control met Stop & Go wordt rijden op drukke snelwegen een meer ontspannen ervaring. Standaard is de FH16 voorzien van een elektronisch remsysteem met noodremfunctie en de Electronic Stability Control. Ook Volvo Dynamic Steering, met de veiligheidssystemen Lane Keeping Assist en Stability Assist, is beschikbaar als optie. De Cruise Control bergaf maakt gebruik van de hulpremmen om de snelheid laag te houden en schakelt de wielremmen alleen in als dat nodig is.

MARIJN: Het kloppend hart van deze Volvo FH16 is natuurlijk de D16 stap D motor. Deze is verkrijgbaar met 550, 650 en 750 pk. En dit met een puur koppel tot wel 3550 Nm. Dankzij een verhoogde belasting van de vooras en na- en voorloopassen met betere stuurhoeken wordt er extra manoeuvreerbaarheid gecreeërd. Een nieuw tandemstel van 38 ton is nu ook beschikbaar voor bijzonder veeleisende toepassingen.

MARIJN: T’is een prachtig, machtig voertuig! Zoveel luxe en zoveel uitstraling! Ik ben verkocht!

lees ook

TRANSPORTMEDIA.TV

 

Abonneer nu!

Volg Transportmedia op youtube

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo