Featured Video Play Icon

[VIDEO] Marijn Devalck en Caroline Van Der Perre testen Volvo FH Electric op Circuit Zolder

Caroline Van Der Perre werd in 2022 verkozen tot onderneemster van het jaar – bij de WOMED Awards. Duurzaamheid zit in het DNA van haar recyclagebedrijf RAFF Plastics. Maar nu komt daar dus ook een elektrische vrachtwagen bij. Is elektrisch rijden dat laatste puzzelstukje?

“De toevoeging van een elektrische trekker-oplegger aan onze vloot is de logische volgende stap in de verduurzaming van onze bedrijfsprocessen,” zegt Van der Perre. De elektrische Volvo FH is sinds januari van dit jaar op de baan voor het recyclagebedrijf RAFF-plastics. “In de recyclagebusiness is een duurzaam voertuig een troef,” klinkt het. “Zeker op het vlak van CO2-certificatie maakt een elektrische truck het verschil voor klanten.” De elektrische FH is momenteel de enige elektrische truck van in totaal elf vrachtwagens in de vloot van Carotrans.

Een aanpassing is het elektrisch rijden wel. De trekker-opleggercombinatie heeft een laadvermogen van 22 ton. De oplegger is wel aangepast om de wettelijke maximum draaglast van de trekas niet te overschrijden. Met een autonomie van 300 kilometer is het inplannen van laadbeurten voor langere trajecten een must. “Het betekent dat je moet vooruitplannen en routes moet aanpassen in functie van de laadpunten onderweg. Ook de garage moet worden aangepast. Onze chauffeurs worden begeleid in de transitie. Maar er is nog werk aan het uitbouwen van adequate laadinfrastructuur, zeker in Wallonië,” meent Van der Perre. Met tussenladen haalt de FH 500 kilometer per dag.

Wanneer het gaat over het verschil achter het stuur, spreekt Caroline Van der Perre uit ervaring: ze is de FH zelf gaan testen bij Volvo in Zweden. “De truck trekt wat vlotter op dan een reguliere truck en remmen gaat ook bruusker, maar de rust en het comfort achter het stuur zijn grote troeven. Als de evaluatie na enkele maanden testen gunstig is, zijn we zeker te vinden voor de aankoop van nog twee of drie elektrische vrachtwagens. Daar moet dan wel aan worden toegevoegd dat de ondersteuning voor deze investeringen vanuit de overheid echt een must is.”

Bekijk hier de volledige reportage uit Transport & VAN.TV op Kanaal Z. 

Lees alles over Volvo Trucks Belux

Volvo Trucks Belux

video

Volvo Trucks FH Aero – Transport & VAN.TV 64 (Kanaal Z – maart 2024)

Volvo Trucks heeft een belangrijke evolutie van de FH-cabine gepresenteerd, die naar voren toe verlengd is om hem aerodynamischer te maken en het brandstofverbruik te verlagen. De Zweedse fabrikant heeft gebruik gemaakt van de speelruimte die de huidige regelgeving biedt voor maximumgewichten en -afmetingen voor vrachtwagens, zoals DAF Trucks heeft gedaan met de XG+ en […]

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo