Meting CO2-uitstoot binnenkort geharmoniseerd

De Commissie Transport en Toerisme van het Europees Parlement heeft voor een tekst gestemd die de weg vrijmaakt voor een geharmoniseerde meting van de CO2-uitstoot in de transportsector. Deze kwestie zal echter pas na de Europese verkiezingen worden opgelost.

De huidige situatie, waarin elke logistieke operator de methodologie van zijn keuze gebruikt, staat verladers niet toe om hun vervoerders transparant te kiezen en opent de deur naar greenwashing, zeggen Europarlementariërs. De ontwerpverordening zal transportbedrijven niet verplichten om hun uitstoot van broeikasgassen te berekenen, maar als ze dat doen voor rapportage- of marketingdoeleinden, zullen ze één methodologie moeten volgen.

Deze methodologie zal niet beperkt zijn tot emissies die voortkomen uit het gebruik van een voertuig (well-to-wheel), maar zal ook broeikasgasemissies omvatten die worden geproduceerd tijdens de productie, het onderhoud en de recyclage van voertuigen. Als de tekst uiteindelijk wordt aangenomen, moet de Commissie twee jaar na de inwerkingtreding van de nieuwe regels een methode presenteren voor de berekening van broeikasgasemissies over de gehele levenscyclus van alle vervoerswijzen en voorstellen doen voor de beste manieren om deze te implementeren.

Idealiter zou een gratis, openbaar meetinstrument beschikbaar moeten zijn voor kleinere bedrijven. Grotere bedrijven zouden intern ontwikkelde instrumenten kunnen blijven gebruiken, zolang deze overeenkomen met de methodologie.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo