Europa voert zijn strijd tegen de sociale dumping op

Europa heeft onlangs definitief het licht op groen gezet voor een sectoraal beleid van de Limosa-meldingen voor zelfstandigen. Kwestie van de strijd tegen de sociale dumping op te drijven. Ter herinnering: buitenlandse werknemers en zelfstandigen die in België komen werken – met name via detachering – moeten sinds 2007 een Limosa-melding bij het RSZ doen. In 2016 ging dit om 185.000 werknemers en 27.000 zelfstandigen. Op die manier kunnen de diensten voor Sociale Inspectie nagaan wie waar, wanneer en hoelang zal werken. Hoewel het Europees Hof zich positief had uitgelaten over de Limosa van de werknemers, toonde het zich veel kritischer over de Limosa voor zelfstandigen. Die zou namelijk het vrije verkeer van diensten binnen Europa hinderen. Maar nu zet Europa dus het licht op groen voor een sectoraal beleid van de Limosa-meldingen voor zelfstandigen. Tegelijk blijft het algemene Limosa-beleid voor werknemers verderlopen. Denis Ducarme, minister van Zelfstandigen en KMO’s: “Dankzij de Limosa-verklaring kunnen we misbruik opsporen en tegengaan om onze zelfstandigen en kmo’s eerlijke concurrentie te garanderen. Zoals ik eerder al heb gezegd, mag het vrije verkeer van zelfstandigen geen synoniem zijn voor de Far West.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo