Zullen de LKW-Maut-tarieven dalen?

Het Europese Hof van Justitie oordeelde op 28 oktober dat Duitsland de infrastructuurkosten van zijn wegennet dat onder de LKW-Maut valt, heeft opgeblazen. In deze berekening zijn de kosten in verband met de werking van de politiediensten opgenomen, en deze kosten moeten niet in aanmerking worden genomen, oordeelde het Hof.

De zaak was bij het Europese Hof van Justitie aanhangig gemaakt door het Oberverwaltungsgericht van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waarbij een onderneming naar Pools recht een beroep had ingesteld omdat zij van mening was dat zij te veel LKW-Maut had betaald. De Duitse rechter heeft het Hof dan ook gevraagd of het feit dat de kosten van de verkeerspolitie in de berekening van de tolgelden zijn opgenomen, een inbreuk vormt op Richtlijn 1999/62/EG betreffende het in rekening brengen van het gebruik van bepaalde wegeninfrastructuurvoorzieningen aan zware vrachtvoertuigen. Het Hof antwoordde bevestigend, hoewel de politiekosten slechts 3,8 tot 6 % van de totale infrastructuurkosten, zoals berekend door de Duitse federale overheid, uitmaken.

Deze uitspraak opent dus de deur voor verdere beroepen door individuele bedrijven… maar het valt ook nog te bezien of er stappen zullen worden ondernomen tegen de Duitse Bondsstaat om zijn tarieven te herzien op basis van wat in Richtlijn 1999/62/EG is bepaald.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo